Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) pénteki közleményükben szorgalmazták, hogy nyissák meg a kikötőket és engedjék vissza a mentőhajókat. Elítélték továbbá, hogy a görög és a máltai hatóságok nemzetközi vizekre, sőt egyes esetekben Líbia felé küldik vissza a menedékkérőket szállító hajókat.

Az ENSZ-szervezetek bírálták azt is, hogy az olasz parti őrség a héten lefoglalta az Alan Kurdi és az Aita Mari nevű civil mentőhajókat.

„Az ilyen lépések emberéleteket sodornak veszélybe” – figyelmeztetett Charlie Yaxley szóvivő.

Élesen emelkedett a Líbiából Európa felé útra kelő migránsok száma az idei év első három hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint idén az első három hónapban 4000 új érkezőt jegyeztek fel, míg tavaly ez a szám kevesebb mint 800 volt. Ez részben a kedvezőbb időjárási körülményekkel magyarázható az ENSZ szerint, de közrejátszik az is, hogy a polgárháború sújtotta Líbiában egyre kaotikusabb a helyzet. „Egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad Líbiába visszaküldeni” – mondta Yaxley.

Korábban írtuk

Rupert Colville, az Emberi Jogi Tanács szóvivője Máltát bírálta amiatt, hogy kereskedelmi hajókat bíz meg azzal, hogy a nyílt tengerre kényszerítse vissza a migránsok hajóit. Colville szerint számos migráns védelemre szorul, és ezeknek az embereknek joguk van ahhoz, hogy meghallgassák őket.