Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az uniós vezetői válságról tanúskodik az a stratégia, amely szerint az európai országok támogatják Ukrajna harcát, Oroszország pedig veszíteni, destabilizálni fog.

Hirdetés

Mivel az elmúlt hónapok történései „napnál is világosabban mutatják, hogy ez nem következett be”, Magyarország javaslatot tett, amely szerint mielőbb béketárgyalásokat kell kezdeni, és mielőbb el kell fogadni a tűzszünetről szóló megállapodást – tájékoztatott.

Az EU hosszútávú költségvetése, más néven a többéves pénzügyi keret (MFF) félidős felülvizsgálatával kapcsolatos európai bizottságig javaslattal kapcsolatban Orbán Balázs emlékeztetett: az unió számos célra, többek között a migrációval kapcsolatos politikára, illetve Ukrajnának juttatna többletforrásokat. A magyar álláspont szerint a javaslat nem alkalmas a tárgyalásra – jelentette ki.

Szavai szerint előbb tisztázni kell, hogy mi történt azokkal a forrásokkal, melyeket az unió eddig nyújtott Ukrajnának. Hírek szerint az uniós támogatások jelentős része ugyanis különböző korrupciós mechanizmusokon keresztül eltűnt, vagy nem ott hasznosult, ahová azokat szánták.

Ráadásul, mivel jövőre európai parlamenti választások lesznek, és ősztől új vezetése lesz az uniónak, bármifajta költségvetés csak egy átmeneti időszakra fogadható el – hívta fel a figyelmet. A jövendőbeli intézményi vezetés legitimációját egy ilyen hosszú távú elköteleződéssel nem lehet korlátozni – tette hozzá.

Végezetül kijelentette, minden pénzügyi és költségvetéssel kapcsolatos kérdés csak egy új stratégia elfogadását követően vitatható meg, amikor már tudni lehet, hogy pontosan mit fog finanszírozni az Európai Unió. A magyar álláspont szerint tehát az Európa Unió vezetőinek be kell ismerniük, hogy az eddigi megközelítés nem működött és egy új megközelítést kell kialakítaniuk. Csak ezt követően lehet az ahhoz szükséges pénzügyi forrásokat hozzárendelni – mondta.

„A beismerés még nem született meg az európai és a brüsszeli vezetők fejében, de a tények azok makacs dolgok: minden nap ezrek, tízezrek esnek áldozatául annak a háborúnak, amiből egész Európa gazdasági, humanitárius és versenyképességi értelemben is egyre rosszabbul jön ki” – tette hozzá nyilatkozatában Orbán Balázs.

Korábban írtuk