Tommy Robinson politikai aktivista arra figyelmezteti az ausztrálokat, hogy ha „gyáva politikusok” vezetik a szigetországot, akkor a melbourne-ihez hasonló terrortámadásokra számíthatnak a jövőben is.

Fotó: MTI/EPA/AAP/JAMES ROSS

Fotó: MTI/EPA/AAP/JAMES ROSS

Hassan Khalif Shire Ali szomáliai iszlamista november 9-én egy gázpalackokkal megpakolt, égő járművel hajtott Melbourne központjába, majd kiugorva több embert – köztük rendőröket – is késsel támadott meg, amelynek következtében a 74 éves étteremtulajdonos, Sisto Malaspina életét veszítette. A támadót a rendőrség agyonlőtte.

Később kiderült, hogy a 30 éves szomáliai férfi útlevelét 2015-ben az ausztrál hatóságok bevonták, mert attól tartottak, megpróbál Szíriába jutva az Iszlám Államhoz csatlakozni, ám ezt az információt nem osztották meg a victoriai rendőrséggel.

Ezen a héten három melbourne-i férfit tartóztattak le, őket iszlamista támadás eltervezésével gyanúsítják. A 30 éves Ertunc Eriklioglut, a 26 éves Samed Eriklioglut és a 21 éves Hanifi Halis-t azzal vádolják, hogy félautomata pisztolyokkal akartak tüzet nyitni a melbourne-i utcákon azzal a céllal, hogy „annyi embert gyilkojanak meg, amennyit csak lehetséges”.

„Sajnos ez az önök jövője. Ez Ausztrália jövője mindaddig, amíg a vezetőik gyengék és gyávák” – nyilatkozta Tommy Robinson egy, a news.com.au hírportálnak adott interjúban a héten. – „Ha jól tudom, megakadályozták, hogy az egyik letartóztatott csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Vagyis megakadályozzák, hogy külföldre menjen és ott terrorcseleményeket hajtson végre, majd hátradőlnek és megvárják, amíg a saját polgáraikat gyilkolja le. Ez gyávaság”.

Ali egyike volt annak a több mint négyszáz, különlegesen veszélyesnek tartott lehetséges terroristának, akiket az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (Australian Security Intelligence Organisation, ASIO) megfigyel. A férfit korábban közlekedési kihágásokért maradsztalták el, és a támadás idején éppen óvadék ellenében volt szabadlábon.

„[Ali] az önök határain belül egy ellenséges harcos, a szabadság ellensége, az önök nemzetének és értékeinek ellensége” – mondta Robinson. – „Egyáltalán nem lehetett volna hagyni, hogy szabadon mászkáljon az utcán. Amikor [megértik], hogy háborúról van szó és ezek ellenséges harcosok az önök földjén, akkor majd talán eljutnak odáig, hogy elkezdjenek foglalkozni velük”.