A magyarok most érezhetik igazán annak előnyét, hogy a kormány mérsékelte a mindennapi kiadásaikat a rezsicsökkentés tíz évvel ezelőtti bevezetésével.

Hirdetés

Ugyanis Európa legtöbb államában nincsen ehhez hasonló átfogó védőintézkedés, és a lakosok anyagi terhei rendkívüli mértékben megemelkedtek az utóbbi esztendőben az elszabadult energiaárak miatt.

Az üzemanyagok alapanyagát adó kőolaj világpiaci ára már tavaly év végére rekordokat döntögetett, az ukrajnai harcok – és az Oroszország elleni újabb szankciók – pedig tovább drágították a nyersolajat, ahogy a földgázt is. Egyes országokban ez egészen elképesztően rezsiköltségek-növekedést eredményezett.

Lettországban például közel öt és félszeresére emelkedett a háztartási földgáz ára egy év alatt, az áramért pedig majdnem négyszer annyit kellett fizetni idén áprilisban, mint egy évvel korábban.

Ezzel párhuzamosan a lakbérek 32 százalékkal nőttek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az átlagos rezsiköltségek 335 százalékkal nőttek Lettországban az ottani hivatalos adatok szerint (vagyis majdnem négy és félszerese lett a rezsi!) – írja az Origo.hu.

Forrás: Mediaworks Hírcentrum

Két másik balti államban is jelentősen megugrottak a rezsiköltségek: Észtországban nagyjából 60 százalékos a drágulás, amiben a földgáz árának a megháromszorozódása mellett a lakbérek 34 százalékos emelkedése is közrejátszott. Litvániában a korábbinak az ötszörösére hízó gázár az átlagos rezsiköltségek 38 százalékos növekedésében csapódott le.

Korábban írtuk

Az áram és a földgáz árának emelkedéséből adódóan egy év alatt 86 százalékkal nőttek a rezsiköltségek Hollandiában is.

Az EU egyik legszegényebb országában, Romániában átlagban 65 százalékkal emelkedtek a háztartási rezsiárak. Az áram 60 százalékkal drágult, a földgáz esetében viszont a szolgáltatótótól függően akár 300 százalékos is lehetett a drágulás mértéke.

A lakbérek az említett balti államokon kívül Szlovéniában, Portugáliában és Lengyelországban nőttek a legnagyobb mértékben.

A teljes cikk ITT olvasható.