John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal közölte, hogy a NATO növelte a Koszovóban állomásozó békefenntartóinak a számát az erőszak aggasztó fokozódása miatt.

Hirdetés

Az Egyesült Államok „felszólítja Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói határon csoportosított erőit” – jelentette ki a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta észak-koszovói térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a KFOR katonáira támadtak.

Észak-Koszovóban vasárnap lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban.

Korábban írtuk