Fotó: MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák (szerk.)
Hirdetés

Az SaS a belügyminiszter elleni feljelentést azzal indokolta, hogy szerintük a tárcavezető visszaélt hivatali jogkörével, amikor ideiglenesen felfüggesztette a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított rendőröket.

Matus Sutaj Estok a feljelentésre reagálva azt mondta: az nem más „mint néhány kétségbeesett politikusnak a média figyelmét felkelteni szándékozó kétségbeesett próbálkozása.” A belügyminiszter rámutatott: a bűncselekmények elkövetésével gyanúsított rendőröknek a szolgálatból tett ideiglenes felfüggesztésével törvény adta kötelességét teljesítette. Kijelentette: elfogadja, hogy a liberálisok fel akarják jelenteni, de nem hagyja megfélemlíteni magát.

Az októberben kinevezett új, Robert Fico vezette szlovák kormány belügyminisztere a múlt hónap végén hozott döntést hat, különböző bűncselekmények elkövetésével gyanúsított rendőr szolgálatból való ideiglenes felfüggesztéséről. A felfüggesztett rendőrök egyike, Ján Curilla a szlovák rendőrség egyik különleges egységének, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnek (NAKA) a nyomozója.

A NAKA tevékenységét az elmúlt évek során sok bírálat érte, mások mellett a jelenlegi kormányt alkotó koalíció pártjainak több képviselője, köztük Robert Fico részéről is. A bírálatokban rendszerint azt rótták fel, hogy az akkori kormánykoalíció, amelynek a liberálisok is részét képezték, a rendőrségnek ezt a különleges egységét politikai indíttatású ügyek konstruálására és politikai ellenfeleik ellehetetlenítésére használta fel.

Korábban írtuk

Az érintett időszakban a NAKA számos indokkal, különböző ügyben indított vizsgálatokat és eljárásokat ellenzéki politikusok és hozzájuk közelállónak tartott személyek ellen. Az eljárásokban felhozott vádak azonban rendszerint nem bizonyultak megalapozottnak. Az egyik legismertebb ilyen eset az volt, amikor Robert Fico és Robert Kalinák korábbi belügyminiszter ellen – aki a mostani kabinetben a védelmi tárcát vezeti – bűnszövetkezet létrehozása vádjával indított eljárást a NAKA. A vádak ez esetben sem bizonyultak megalapozottnak, a NAKA által ideiglenesen őrizetbe vett Robert Kalinákkal szemben pedig az igazságügyi minisztérium bocsánatkérésre is kényszerült.