A sajtókonferenciát a több miniszter részvételével megtartott szerdai lengyel-spanyol kormányközi konzultációt követően szervezték.

Hirdetés

Sánchez elmondta: országa képes arra, hogy Európa gázszállítási csomópontjává váljon, és segítsen az orosz gázforrásoktól függő térségbeli országokon.

Utalva a kedden elfogadott európai uniós gáztakarékossági rendeletre, a spanyol kormányfő kijelentette: Spanyolország kész további szolidaritási intézkedéseket hozni. Hozzáfűzte: júniusban az országába behozott cseppfolyósított földgáz (LNG) 20 százalékát más uniós országokba szállították tovább.

Kiemelte: Spanyolország diverzifikált energiaforrásokkal rendelkezik, a felhasznált földgáznak csak 7 százaléka származik Oroszországból.

Korábban írtuk

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a keddi uniós határozat kapcsán elégedettségét fejezte ki, mivel – mint mondta – úgy sikerült módosítani az Európai Bizottság (EB) eredeti javaslatán, hogy a dokumentum tükrözi a tagállamok eltérő helyzetét.

Megerősítette: a befejezés előtt álló lengyel infrastrukturális fejlesztések nyomán Lengyelország az év végére „teljesen és valóságosan szuverén lehet” gázügyekben.

„Oroszország már most sem képes úgy zsarolni minket, mint ahogyan ezt például Németország esetében teszi” – jegyezte meg, hozzátéve: azt tanácsolja a nyugat-európai országoknak, hogy tegyenek meg mindent „azon partnerüktől való függetlenedésük érdekében, aki fegyverként használja fel a földgázt a nemcsak az Ukrajnával, hanem az egész Európával szembeni háborúban”.

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei kedden elfogadták az EB gázmegtakarítást célzó javaslatát, amelynek értelmében a tagországok bizonyos kivételek mellett kötelezettséget vállalnak arra, hogy augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, hogy megelőzzék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot.

A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon kötelezik el magukat, amennyiben viszont az EB az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező valamennyi tagállam számára.