„Kicsit abban reménykedtem, hogy mást fog mondani (Putyin), hogy valami előrelépés történik. De propaganda volt” – jelentette ki Meloni a Kijev melletti Irpiny településen tett látogatása során.

Hirdetés

Meloni vonattal érkezett az ukrán fővárosba Lengyelországból. Ellátogatott a Kijev melletti Bucsa és Irpiny településekre, ahol tavaly tavasszal ukrán civileket mészároltak le. Az olasz kormányfőt Bucsában körbevezették egy helyi templomban, ahol a városban meggyilkolt civil áldozatokról készült fotókat állítottak ki. Irpinyben Meloni segélyeket osztott a helyieknek.

A nap folyamán az olasz miniszterelnök Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt. A megbeszélést követően Meloni úgy fogalmazott, hogy „nincs terítéken” olasz katonai repülőgépek átadása Ukrajnának, Róma ugyanakkor fontolgatja további légvédelmi rendszerek küldését a francia-olasz fejlesztésű SAMP/T-MAMBA rakétákon kívül.

Meloni egyben hangsúlyozta, hogy Ukrajna megadása nem hozhat valódi békét. Mint mondta, Kijev veresége más európai országok elleni támadások veszélyével járhat, és további támogatást ígért Ukrajnának. Hozzátette: Olaszország azt tervezi, hogy áprilisban nemzetközi konferenciát rendez Ukrajna újjáépítésére.

Korábban írtuk