Fotó: ShutterStock.com/Victor Serna
Benifato, Spanyolország, 2020. április 29.
Hirdetés

A SARS-CoV-2 elnevezésű vírus 24 543 ember életét követelte eddig, a fertőzést 112 050-en győzték le, utóbbiak közül 3103 pácienst az elmúlt egy nap során nyilvánítottak egészségesnek.

A regisztrált fertőzöttek száma 213 435, a napi új azonosított eseteké pedig 1309 a szaktárca jelentése szerint, amely napok óta a legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-tesztek eredményeit veszi alapul, és nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal igazoltak.

A legtöbb napi fertőzést a madridi autonóm közösségben szűrték ki, 406-ot, ezekkel 61 171-re emelkedett a regisztrált esetek száma a térségben.

Korábban írtuk

Az Ibériai-félszigeten található spanyol tartományok közül a legkevesebb új eset, 1486 a dél-spanyolországi Murciában van, ahonnan 6 fertőzöttet jelentettek egy nap alatt. Az elmúlt 14 napban itt volt a legalacsonyabb, 4,22 százalék a fertőzöttek aránya 100 ezer lakosra vetítve.

A két észak-afrikai spanyol exklávéban, Ceutában és Melillában napok óta nem regisztráltak új koronavírusos esetet.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a járvány kezdete óta rendszeres heti parlamenti bizottsági meghallgatásán bejelentette: Spanyolország készen áll arra, hogy havonta 10 millió egészségügyi védőfelszerelést állítson elő.

A kormány külföldi beszerzések révén összesen 115 milliót osztott ki ezekből az autonóm közösségeknek március 10-e óta, ebből 60 millió volt szájmaszk és 27 millió gumikesztyű. Gyorstesztekből 2,8 milliót küldtek szét – részletezte a miniszter.

Mint mondta, az országban 21, az új koronavírussal kapcsolatos kutatás indult már el 6,3 millió eurós (2,2 milliárd forintos) támogatással, közülük kettő védőoltás előállítására vonatkozik.

A tárcavezető a tervek szerint még csütörtökön ismerteti, hogy milyen feltételek mellett vezetnek be további enyhítéseket a járványügyi korlátozásokban. Szombattól engedélyezni fogják a szabadtéri sporttevékenységeket mindenki számára, miután hat és fél hete csak a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni. A gyerekek számára négy napja tették lehetővé, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta.

Sajtóértesülések szerint várhatóan idősávokban jelölik majd meg, hogy mikor mehetnek ki a friss levegőre a gyerekek és mikor az idős korosztály.
A spanyol kormány kedden fogadta el az óvintézkedések csökkentésére vonatkozó menetrendjét, amely szerint négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldják fel a korlátozásokat, várhatóan június végéig.

A március 15-e óta érvényben lévő, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó szükségállapot újabb meghosszabbítása is várható, ezúttal május 24-ig.