Fotó: MTI/AP/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat
Hirdetés

A tisztségviselő a nap folyamán a katasztrófavédelmi szolgálat és a tiszai vízügyi hatóság vezetőivel körberepülte a román határnál lévő técsői és rahói járást. A kiadott közlemény szerint az áradások leginkább a rahói járást sújtották. A keddi heves esőzések következtében a Tisza folyó vízszintje hirtelen, helyenként 4-5 métert emelkedett.

„A megyében keletkezett infrastrukturális veszteségek, azaz a megsérült utakban, hidakban, védőgátakban keletkezett károk értéke előzetes számítások alapján 125 millió hrivnya lehet. Még nem ismert annak a kárnak a mértéke, amelyet a házakban és a háztáji gazdaságokban okozott az áradás, ezt később különleges bizottságok mérik majd fel a helyszínen” – írta közleményében a kormányzói hivatal.

Denisz Smihal miniszterelnök ugyanakkor szerdai tájékoztatóján meggyőződését fejezte ki, hogy Kárpátalján az 1998-as nagy árvíz után épített védőgátak kitartanak, és a régió könnyebben átvészeli a mostani ítéletidőt. Az tanácsolta az áradások sújtotta térségekben lakóknak, hogy próbálják házaikat körülvédeni az árvízzel szemben.

Korábban írtuk

Az országos katasztrófavédelmi szolgálat délután jelentette, hogy a szintén a nyugati országrészben lévő Ternopil megyében a Dnyeszter folyó áradása miatt két faluból elkezdték evakuálni a lakosokat, mintegy száz embert költöztetnek ki.

A kora esti órákra Vinnicja megye déli részén is emelkedni kezdett a Dnyeszter folyó vízszintje, a jampili járásban három kistelepülésen már víz alá került néhány háztáji telek – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál, a járási állami adminisztrációra hivatkozva.

A heves széllökésekkel kísért esőzések az elmúlt két napban a legnagyobb pusztítást Ivano-Frankivszk megyében végezték – ott három halálos áldozatot is követelt az ítéletidő, egy személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak -, továbbá Lviv és Csernyivci megyékben okoztak súlyos károkat.