Fotó: shutterstock.com/Matt Gibson (illusztráció)
Hirdetés

A londoni miniszterelnöki hivatal által közzétett menetrend alapján hétfőn először a két tárgyalóküldöttség vezetői találkoznak. A tájékoztató neveket nem említ, de a brit kormány főtárgyalója David Frost, az Európai Unió delegációját pedig továbbra is Michel Barnier vezeti, aki a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló tavalyi tárgyalássorozaton is unió főképviselője volt.

Hétfőn a küldöttségek plenáris ülést is tartanak, a konkrét tárgyalási témák kedden és szerdán kerülnek napirendre.

E két nap elsődleges fontosságú tárgyalási pontjai közé tartozik a kétoldalú áru- és szolgáltatás-kereskedelem, a beruházási tevékenység, valamint a polgári repülés, a halászati jogok és a versenyjogi feltételek szabályozása.

Csütörtökön plenáris ülés és a tárgyalásvezetők kétoldalú megbeszélése zárja az első fordulót.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek lejártáig, vagyis december 31-ig gyakorlatilag teljes mértékben érvényben marad a Brexit előtti szabályrendszer London és az unió viszonyában.

Az átmeneti időszak legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A konzervatív párti brit kormány azonban a héten közölte: már júniusban dönteni kíván arról, hogy érdemes-e folytatni a tárgyalásokat az unióval.

London csütörtökön ismertetett 36 oldalas tárgyalási javaslatcsomagja megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás.

A brit tárgyalási alapelveket rögzítő dokumentum megfogalmazása szerint a december végéig tartó átmeneti időszak „korlátozott, de elégséges” időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére, de ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, Londonnak döntenie kell arról, hogy az EU-val folytatandó további tárgyalások helyett ne inkább az átmeneti időszak rendezett befejezését célzó hazai előkészületekre helyezze-e át figyelmét.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben tett londoni látogatásán azt mondta, hogy 11 hónap alatt gyakorlatilag lehetetlen egy olyan átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, amilyent London szorgalmaz, és ezért az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban minden nyilatkozatában határozottan elzárkózik a hosszabbítás lehetőségétől, sőt a brit kormány külön törvényben tiltotta meg saját magának és a londoni parlamentnek az átmeneti időszak kiterjesztését.

A brit tárgyalási alapelvekről e héten ismertetett dokumentum is leszögezi, hogy nem lehet szó az átmeneti időszak meghosszabbításáról.