Fotó: ShutterStock.com/Wulandari Wulandari
Jakarta, 2020. május 17.
Hirdetés

A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a delta variáns egyre gyorsabban terjed Jáva és Bali szigeteiről.

A szerdai közlések szerint előző nap 54 517 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, amivel a fertőzöttek összlétszáma 2,67 millió fölé emelkedett – áll az ország COVID-19-munkacsoportjának adataira hivatkozó jelentésben. Egy hónapja még 8 ezer körül mozgott a naponta feljegyzett új esetek száma.

Az újabb halálos áldozatok száma 991 volt, ezzel 69 210-re nőtt a koronavírus-fertőzésben eddig elhunytak száma az országban.

A délkelet-ázsiai térségen belül Indonéziában a legmagasabb a fertőzöttek és a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma, s az újabb korlátozó intézkedések ellenére komoly aggodalmakat okoz, hogy képesek lesznek-e lassítani a vírus terjedését. Az elmúlt tíz napból hat napon rekordot döntött az új esetek száma, kedden például 47 899 új fertőzöttet regisztráltak.

Korábban írtuk

Pandu Riono, az Indonéziai Egyetem járványügyi szakértője szerdán azt mondta, arra számítanak, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedni fog július folyamán, mert egyelőre képtelenek gátat szabni a vírus terjedésének. A szakértő szerint nem elégségesek a bevezetett korlátozások, a delta variáns miatt kétszer olyan szigorú szabályokra lenne szükség.

Budi Gunadi Sadikin indonéz egészségügyi miniszter szerint a jóval fertőzőbb delta variáns gyors terjedése miatt egyre aggasztóbbak a regionális adatok a világ legnagyobb szigetcsoportjából álló, 270 millió lakosú országban. A legsűrűbben lakott Jáva szigetén kívül további 11 térségben, köztük Szumátra, Pápua, valamint Kalimantán, más néven Indonéz Borneó régióban van jelen az először Indiában azonosított vírusváltozat.

Indiában ugyanakkor, ahol a Google által összesített adatok szerint az összes nyilvántartott esetek száma meghaladta már a 30,9 milliót, a napi új fertőzöttek száma jelenleg 39 ezer alatt van, miközben májusban egyes napokon a 400 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma 410 784.

Mindeközben a Fülöp-szigetek elnöki szóvivője, Harry Roque szerdán bejelentette, hogy július 16-31. között megtiltják a beutazást Indonéziából, hogy megakadályozzák a delta variáns elterjedését a szigetországban. A beutazási tilalom mindenkire vonatkozik, aki Indonéziából érkezik vagy nemrégiben járt az országban.

A Google adatai szerint a 109 milliós lakossággal rendelkező Fülöp-szigeteken 1 millió 481 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, 26 092 beteg hunyt el koronavírus-fertőzésben, és 3 464 916 személyt oltottak be teljes körűen, amely a teljes lakosságnak még csak 3,2 százaléka.