Fotó: shutterstock.com/Rodrigo Reyes Marin
Hirdetés

Tokióban szerdáról csütörtökre 3865 újabb fertőzést jegyeztek fel, amely kétszerese az egy héttel ezelőtti adatnak. A szám meredeken emelkedik: szerdára 3177 esetet regisztráltak, és már az is rekordnak számított a járvány másfél évét tekintve. Japán kormánytisztségviselők közölték, hogy a ragály nem csupán a fővárosban erősödik vészesen, hanem országszerte is. Először lépte át a kilencezres határt a napi új fertőzések száma, ráadásul jócskán: 9576 esetet jegyeztek fel. A növekedésben a korábbi vírusvariánsoknál sokkal agresszívabban terjedő, indiai eredetű deltáé a főszerep.

„Szinte semmi sincs, ami fékezné a járványt, sok tényező viszont tovább erősítheti” – mondta Omi Sigeru, a japán kormány orvosi tanácsadója, kiemelve az olimpiát és a nyári vakációt. A legveszélyesebbnek azonban azt tartja, hogy „a társadalom nincs igazán tudatában a válságnak, emiatt a ragály tovább terjed, és félő, hogy súlyosan terhelődik az egészségügyi ellátás” – mondta a tanácsadó.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az emberek tömegével sétálnak az utcákon annak ellenére, hogy a hatóságok megkérték őket, maradjanak otthon.

A tokiói helyzet romlása miatt a fővárossal szomszédos három prefektúra kormányzói azt tervezik, hogy a miniszterelnököt megkérik, hirdessen ki rendkívüli állapotot a területükön.

Korábban írtuk


Kono Taro, a japán kormány oltásügyi minisztere szerdán úgy nyilatkozott az AP-nek: nincs bizonyíték arra, hogy az olimpia résztvevői miatt terjedne a vírus a japán lakosság körében, és szerinte egyetlen belföldi fertőzés sem köthető az olimpiához.

Egy tekintélyes japán pszichológus-professzor, Takajuki Harada ugyanakkor a japán állami tévében kifejtette, hogy a japán olimpiai sportsikerek lelkesítik a lakosságot és sokan emiatt sem veszik annyira komolyan a járványt, mint korábban.

Fotó: shutterstock.com/Pavel V.Khon

A kelet-délkelet ázsiai térség más országaiban is romlik a helyzet.
Thaiföldön csütörtökön megkezdték Bangkok egyik repülőterén egy raktárhangár berendezését 1800 ágyas kórháznak, mert meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az ország fővárosában nem csupán a kórházak, hanem már az ideiglenes tábori kórházak is megteltek koronavírusos betegek ezreivel. Thaiföldön szerdáról csütörtökre 17 699-cel nőtt a bizonyítottan koronavírusos fertőzöttek száma, a ragály okán pedig 165-en haltak meg, egy nap alatt a legtöbben 2020 eleje óta.

A delta vírusváltozat gyors terjedése miatt Kambodzsa lezárta csütörtökön a Thaifölddel közös határát. A rendelkezés alól az áruforgalom kivétel. A határzárat egyelőre augusztus 12-ig rendelte el Hun Sen, Kambodzsa kormányfője.

A 17 millió lakosú országban csütörtökre 765 új fertőzést regisztráltak, eddig összesen 75 ezret a járvány kezdete óta. Bizonyítottan a ragály miatt 1339-en haltak meg, 11-en szerdáról csütörtökre. Kambodzsában viszonylag magas a lakosság oltottsági aránya, már 40 százalék felett van, a 69 milliós lélekszámú Thaiföldön ugyanakkor a lakosságnak csak a 18,5 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, és mindössze 5,5 százalékos a teljesen beoltottak hányada.