Hirdetés

Sztrájk a bőrszínért

A Minnesota állambéli Minneapolisi Pedagógusszövetség (MFT) évtizedek óta először sztrájkot hirdetett, követeléseik között pedig immár nem csupán a béremelés vagy a kisebb osztálylétszám, de „színes bőrű tanárok toborzása és megtartása” is szerepel. Az MFT honlapján az érdeklődők többek közt az antirasszizmussal és „faji igazságossággal” kapcsolatos forrásokat is találhatnak, feliratkozhatnak a Napi antirasszizmus elnevezésű hírlevélre vagy éppen a „faji igazságosság érvényesítésének” titkait feltáró tréningre. Olvasmányként mások közt Ibram X. Kendi hírhedten fehérellenes író Hogyan legyünk antirasszisták? című könyvét ajánlják.
(WCCO-TV Staff: Minneapolis Educators Finish Day 1 Of Strike For Higher Pay, Better Conditions For Students, CBS Minnesota, 2022. 03. 08.)

Fotó: shutterstock.com

A liberálisok elszaladnának

A Quinnipiac Egyetem által március 4. és 6. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás adatai szerint ha az Egyesült Államokat az ukrajnaihoz hasonló katonai támadás érné, a baloldali-liberális választók 52 százaléka elhagyná az országot. Ugyanakkor a republikánusok 68 százaléka és a pártpreferencia nélküli választók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy maradna és harcolna a hazájáért. Érdekesség, hogy mindennek ellenére a demokrata párti szavazók minden más politikai csoportnál nagyobb mértékben támogatják az Oroszország elleni esetleges amerikai katonai beavatkozást (88 százalék). Mindeközben minimálisan javult Joe Biden amerikai elnök orosz támadásra adott politikai reakciójának megítélése: míg egy héttel korábban 47 százalék volt az elégedetlenek aránya, az új kutatás idején 45.
(Vast Majority Of Americans Say Ban Russian Oil, Quinnipiac University National Poll Finds, Quinnipiac University Poll, 2022. 03. 07.)

Szókincs­fejlesztés ötödikeseknek

A RealClearPolitics nevű hírelemző és közvélemény-kutató internetes kiadvány alapítója és elnöke, Tom Bevan a Twitteren tette közzé azt az iskolai jegyzetet, amelyet ötödik osztályos gyermeke kapott szókincsfejlesztés címen. A jegyzetben olyan szavak szerepelnek, mint a ciszgender („amikor egy személy genderidentitása megegyezik a születéskor meghatározott nemével”), transznemű („amikor egy személy genderidentitása nem egyezik meg a születéskor meghatározott nemével”) és nem bináris („olyan genderidentitás megjelölése vagy azzal kapcsolatos megnyilvánulás, amely nem illeszkedik bele a bináris férfi-nő felosztásba”).
(Alex Nitzberg: Tom Bevan of RealClearPolitics says his 5th grader was given vocabulary words for science class including ‘transgender’ and ‘nonbinary’, The Blaze, 2022. 03. 08.)

Fotó: shutterstock.com

Pizza és rasszizmus

A Pizza Hut Alapítvány oktatási anyagot készített tanárok számára, amelyben többek közt azt állítják, „a rasszizmus az iskolákon és a oktatási közösségeken belül és kívül is létezik”, továbbá „a faji hierarchia mítosza továbbra is az amerikai kultúra meghatározó része”. A kiadványban szót ejtenek a „rendszerszintű rasszizmus” amerikai történelméről, George Floyd haláláról és az interszekcionalitás (vagyis amikor egy ember több elnyomott kisebbségnek is tagja) „valóságáról”. Azt írják, „a kisgyermekek már akár hároméves korukban is mutatnak arra utaló jeleket, hogy a társadalmi üzenetek befolyásolják önmagukkal vagy csoportidentitásukkal kapcsolatos érzéseiket, ez pedig az internalizált felsőbbrendűség vagy elnyomáshoz kezdete”.
(Hank Berrien: Pizza Hut Pushes Anti-Racism Training For Teachers, Talks Of America’s ‘History Of Police Brutality And Systemic Racism’, The Daily Wire, 2022. 03. 07.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Háború közben

Miközben már javában dúlt az orosz–ukrán háború, a gáz- és benzinárak pedig egyre csak emelkedtek, az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris a Twitteren ismét bizonyította, hogy a témaérzékenység nem a fő erénye: ő ugyanis az LMBTQ-közösségről posztolgatott. „Juttassuk el az egyenlőségjogi törvényt Biden elnök úr elé! Meg kell erősítenünk az egész országban az LMBTQ+-csoportokhoz tartozó amerikaiak védelmét. Nem helyes, hogy egyes szövetségi államok a transznemű amerikaiak és családjaik helyzetét megnehezítő törvényeket hoznak” – írta az egyre ritkábban komolyan vehető alelnök. Nem sokkal korábban egy reggeli műsorban pedig a következőképpen magyarázta el az orosz–ukrán konfliktust: „Hát, Ukrajna egy európai ország. Mellette van egy másik ország, amit Oroszországnak neveznek. Oroszország a nagyobb ország. Oroszország erős ország. Oroszország úgy döntött, hogy lerohan egy kisebb országot, amit Ukrajnának hívnak. Úgyhogy lényegében, ugye, ez nincs így rendben, és teljesen szembemegy mindennel, amiben mi hiszünk.”
(twitter.com/Kamala Harris, 2022. 03. 04.)

Fotó: shutterstock.com

Fehér és keresztény

A baloldali MSNBC sötét bőrű politikai elemzője, Joy Reid szerint az amerikaiakat csak azért foglalkoztatja az Ukrajnában folyó háború, mert ott „fehérek és keresztények” élnek, hozzátéve, hogy a nyugati média képviselőinek meg kell találniuk a választ arra a kérdésre, miért szentelnek sokkal nagyobb figyelmet a fehér áldozatoknak „barnább vagy feketébb bőrű sorstársaiknál”. Ugyanezen a tévécsatornán Tom Nichols Oroszország-szakértő kijelentette: „Van a jobboldali republikánusoknak egy csoportja, akik Putyinra az emberi civilizáció fehér és keresztény megmentőjeként tekintenek, akivel kart karba öltve harcolhatnak az iszlám és a baloldali világberendezkedés ellen.”
(Brandon Gillespie: MSNBC’s Joy Reid: World paying attention to Ukraine because it’s a ‘White … Christian nation’, FOX News, 2022. 03. 08.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Miután Greg Abbott texasi kormányzó elrendelte, hogy az állam indítson nyomozást annak kiderítésére, a gyermekeken végzett nem­átalakító kezelések némelyike nem tartozik-e a gyermekbántalmazás büntetőjogi kategóriájának hatálya alá, az Egyesült Államok legnagyobb gyermekkórháza bejelentette: a jövőben nem tart „gendermegerősítő [vagyis a születési nemtől eltérő gendert támogató] terápiás foglalkozásokat” gyermekeknek. A Texas Children’s Hospital a döntést azzal indokolta, hogy meg akarják védelmezni orvosaikat és azok családját.
(Hospital stops therapies after gender-confirming care order, AP News, 2022. 03. 06.)