Egy umeåi iskola diákjai migrációval kapcsolatos tényeket gyűjtöttek össze és azokat szórólapokon osztották meg társaik között. Anna Sundelin igazgató szerint ez „borzalmas” és „rasszista”, ezért jelentette is a szórólapozást a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak (Säkerhetspolisen, SÄPO) is – írja a Fria Tider.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szórólapokon a diákok hat tényt gyűjtöttek össze a migrációval kapcsolatban, azok forrását is megjelölve. Egyebek közt azt állították, a bevándorlás 2016-ben Svédországnak többe került, mint a teljes igazságszolgáltatási rendszer, hogy az erőszakos támadásokért elítéltek 95 százaléka migráns, és azt, hogy az illegális bevándorlóknak mindössze 50 koronát kell fizetniük a fogászati szolgáltatásokért.

A helyi lap, a Västerbotten Kurir szerint midezzel „rasszista propagandát” terjesztettek. Ugyanennek a médiumnak Anna Sundelin iskolaigazgató azt nyilatkozta: „Borzalmas. Magam is láttam a szórólapokat még hétfőn. Elképzelhetetlen, hogy ilyen típusú propagandát terjesztenek az iskolánkban”.

A Fria Tidernek sikerült beszélnie az egyik szórólapozó diákkal, aki azt mondta: „Nem akartunk csak ücsörögni és a semmit nem csinálni, miközben Svédország hanyatlik, ezért választottuk azt, hogy szórólapokon mutatjuk be, milyen hatással van társadalmunkra a bevándorlás. Hogy fel tudjuk nyitni a diákok szemét”.

Azt is elárulta, az iskola vezetése még nem tudta kideríteni, pontosan mely diákok álltak az akció mögött, de szerinte szégyenletes, hogy míg azt tanítják nekik, fontos a forrás megjelölése, az ilyen módon közölt tényeket azonban rasszista propagandának bélyegzik.

demokrata.hu