Netanjahu drámai áttörésnek nevezte a béke felé az újabb egyezményt, és emlékeztetett rá, hogy 1967-ben, a hatnapos háborút követően Szudán fővárosában, Kartúmban határozott a három nemről az Arab Liga: hogy nem kötnek békét, nem ismerik el Izraelt, és nem tárgyalnak a zsidó állammal.

Hirdetés

Az izraeli kormányfő bejelentette, hogy a közeljövőben találkoznak egymással a két ország tárgyalódelegációi, hogy az együttműködésről döntsenek számos területen, köztük a mezőgazdaságban és a kereskedelemben.

Kiemelte, hogy az afrikai országgal történő rendezés nyomán Izrael olcsóbb és gyorsabb légi járatokat tud majd indítani afrikai és dél-amerikai országok felé.

A ynet szerint korábban olyan Öböl-menti országokkal született meg a normalizálás,- az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel,- melyek soha nem álltak háborús viszonyban Izraellel, de velük szemben Szudánnal korábban, főként a hatvanas és a hetvenes években kifejezetten ellenséges volt a viszony.

Korábban írtuk

A kapcsolatok az 1967-es háború után lettek különösen ellenségesek, amikor vendégül látták az Arab Liga Izrael-ellenes döntéseket meghozó tanácskozását. Később, 1973-ban, szudáni csapatok részt kívántak venni a jom kipúri háborúban Izrael ellen, azonban túl későn érkeztek a térségbe, és addigra kihirdették a tűzszünetet.

A nyolcvanas évek elejétől viszont már az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad, és több szudáni vezető tisztviselő egyezsége révén szudáni segítséggel szállították az etiópiai zsidók első csoportjait Izraelbe.

A kétezres évek első évtizedben aztán Szudán lett a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezet, a Hamász fegyverutánpótlásának egyik bázisa, elsősorban iráni fegyverszállítmányok övezetbe jutásához használták átmeneti állomásnak ebben az időszakban az afrikai országot.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be a Fehér Házban a szudáni-izraeli viszony normalizálását. Szeptember közepén Izrael ugyanott írta alá a kapcsolatok rendezéséről szóló egyezményt az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.


Irán szerint kétes és korrupt a Washington közvetítésével megszületett izraeli-szudáni megállapodás kapcsolataik rendezéséről.

Hivatalos szudáni források csütörtökön bejelentették, hogy Abdalla Hamdok kormányfő kész rendezni országa diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az afrikai ország még alakulófélben lévő ideiglenes parlamentje jóváhagyja ezt. E források szerint a lépést Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai „szuverén tanács” vezetője kezdeményezte.

„Fizess elég sok kenőpénzt, hunyj szemet a palesztinok ellen elkövetett bűnök felett, és akkor levesznek arról a listáról, amelyen a terrorizmust állítólag támogató országok szerepelnek” – írta szombati Twitter-üzenetében a teheráni külügyminisztérium. „Ez a lista épp oly hamis, mint az Egyesült Államok küzdelme a terrorizmus ellen. Szégyen!” – tette hozzá.

Szudán e bejelentés előtt visszautasította az Egyesült Államok arra vonatkozó törekvéseit, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein példáját követve rendezze viszonyát Izraellel. Olyan aggályai voltak ugyanis, hogy egy ilyen horderejű külpolitikai lépés a komoly gazdasági válsággal küzdő országban felboríthatja az egyensúlyt a katonai és a civil vezetők között, kockára téve a kormány egységét is. A szudáni vezetés katonai tisztségviselői voltak korábban is nyitottak a felvetésre, szemben a civil csoportokkal, köztük a baloldali és iszlamista politikusokkal.

A lehetséges diplomáciai lépésre azonban még várni kell, mert a törvényhozás még nem alakult meg, és még azt sem tudni, hogy mikor ül össze. Szudánt ugyanis a tavaly tavasszal puccsal eltávolított Omar el-Besír óta egy katonai-civil átmeneti kormány vezeti hatalommegosztási megállapodás alapján.

A megállapodás Izrael és Szudán között egy lépéssel közelebb kerülhet abban az esetben, ha Kartúm átutal Washingtonnak 335 millió dollárt a terrorizmus amerikai áldozatainak és családtagjainak kártérítésére, mert akkor Donald Trump elnök ígérete szerint leveszi Szudánt a terrorizmust támogató országok listájáról.

Az iránihoz hasonlóan a palesztin vezetés is elítélte pénteken az izraeli-szudáni megállapodást.