Leyla Abdullayeva elmondta: „A kémkedés elkövetésével gyanúsított Martin Ryant (…) december 4-én letartóztatták”. Hozzátette: „Később a bíróság négy hónapra elrendelte az őrizetbe vételét” – magyarázta, hangsúlyozva, hogy „amint letartóztatták, szóbeli jegyzékben értesítették a bakui francia nagykövetséget”.

Hirdetés

Az ügy néhány nappal ezelőtt szivárgott ki az online médiába, Azerbajdzsánban, de az eset hivatalos megerősítés nélkül maradt egészen mostanáig.

Richard Ryan, az őrizetbe vett gyanúsított apja az AFP-nek kijelentette: „Négyszer beszéltünk vele, minden alkalommal két percig. Azt mondja, jól bánnak vele, és jól kijön az ügyvédjével”.

A diplomáciai feszültségek december végén két-két diplomata kölcsönös kiutasításával fokozódtak Párizs és Baku között, miközben Baku hónapok óta bírálja Párizst a rivális Örményország támogatásáért.

Korábban írtuk

Franciaország „válaszlépésként” két azerbajdzsáni diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, miután Baku két francia diplomata kiutasításáról döntött.

Az Azerbajdzsánnal konfliktusban álló Örményország „nyílt támogatása” miatt élesen bírálta Franciaországot az azerbajdzsáni elnök, Ilham Aliyev is.

Párizs ugyanakkor novemberben azzal vádolta meg Azerbajdzsánt, hogy manipulációs tájékoztatási kampányt folytat, amelynek célja Franciaország lejáratása azzal a hátsó szándékkal, hogy alkalmatlannak tüntessék fel a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére.