A terrorizmus vádjával fogva tartott szudáni menekültnek, aki Ford Fiestájával gyalogosok közé hajtott a londoni Parlamentnél, mindössze két héttel ezelőtt állították ki brit útlevelét.

Képernyőfotó: telegraph.co.uk

Képernyőfotó: telegraph.co.uk

Salih Khater barátai azt állítják, a férfi menedékkérelmét nyolc évvel ezelőtt fogadták el, és azért ment Londonba, hogy a szudáni nagykövetségen átvehesse új brit útlevelét és hazalátogathasson. Szerintük a gázoló csupán ijedtében okozott balesetet, miután mögötte megjelent egy megkülönböztető jelzést használó mentőautó.

A gázolás után a rendőrség két birminghami mecsetben is házkutatást tartott.

Anwar Mukhtar, aki egy szudáni menekültekből álló focicsapat edzője Birminghamben, azt nyilatkozta: „Salih brit állampolgár volt, csak két hete állították ki brit útlevelét, amivel végre először utazhatott szabadon azóta, hogy menekültként megérkezett”. Barátainak Khater azt mondta, azért megy Londonba már éjjel, hogy könnyen eljusson a nagykövetségre és találjon parkolóhelyet.

Abubakr Ibrahim üzletember és a birminghami szudáni közösség egyik vezetője úgy nyilatkozott, „Salih hazája gazdasági helyzete miatt akarta elhagyni Szudánt. Az ország Líbiával határos területe sivatagos. Gyalog jutott keresztül rajta, majd két évig Líbiában dolgozott. Később hajón Olaszországba utazott, onnan pedig vonattal Franciaországba. Franciaországból aztán szintén vonattal Nagy-Britanniába”.