Jó döntés született az Európai Néppárt (EPP) közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített volna súlyából és jelentőségéből, továbbá nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő EP-választásokon – jelentette ki Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán Brüsszelben.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd, illusztráció

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A szlovén néppárti politikus magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kielégítőnek nevezte a néppárt vitáját követően elért kompromisszumos eredményt.

Kiemelte, a döntés jó nem csak az EPP egészének, vagy az egyes tagpártoknak, hanem Európának is. Ezt azzal magyarázta, hogy a pártcsalád a legnagyobb és legerősebb politikai csoport az Európai Unióban, amely erősödésre és stabilitásra szorul.

Véleménye szerint a Fidesz kizárásával a néppárt kettős mércét alkalmazott volna, ami a pártcsalád végét jelentette volna mindazon értékek elvesztésével, amelyeken a pártcsalád és az Európai Unió is alapszik.

„A néppártnak, mint legnagyobb pártcsoportnak egységet kell közvetítenie. Egységének megbillenése rosszat tett volna Manfred Weber az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója vezetőjének politikai törekvéseinek” – mondta.

Arra emlékeztetett, hogy Weber uniós bizottsági elnöki pozícióját célzó választási mottójának központi eleme a hídépítés, amelyre Európának most a legnagyobb szüksége van. Az EPP mai ülése ezt erősítette meg, ezt nyilvánította ki – húzta alá.

A politikus elmondta, Szlovénia a pártcsalád többségével együtt kompromisszumos megoldás előmozdításán dolgozott, ugyanis szomszédos országként érti a Fidesz által képviselt politikát, amíg mások korábban akár a jogállamisági eljárás megindítását is helyeselték Magyarország ellen.

Az ülésen komoly vita folyt, amelyen a Fidesz Európa-barát, és a problémákat megoldani akaró pártként vett részt. A Fidesz hozzáállásával a legtöbbet tette a vita eredménye, a kompromisszumos megoldás elérése érdekében – tette hozzá Janez Jansa.