Fotó: ceu.edu (képernyőfotó)
Hirdetés

Az ügynek komoly sajtóvisszhangja volt, a legalaposabban Bernhard Weidinger, a szélsőjobboldalt kutató szakember írt kétrészes posztot a Der Standard blogjára a CEU-ügyről és az osztrák egyetemek Izrael-ellenessé válásáról, amerikai mintára.

A zsidó diákszövetség két hónapon át próbál időpontot kapni a CEU rektorától, Shalini Randeria azonban nem reagál a megkeresésükre, ehelyett az egyetem még aznap kiad egy név nélküli, nyilván hivatalosnak tekintendő terjengős közleményt arról, hogy a JöH közleménye “mélyen sértő”, hiszen csak “félreértésről” van szó, ők beszélni akarnak a JöH-val.

Az egyetem fegyelmi bizottsága a “véleménynyilvánítás szabadságára” hivatkozva elutasítja a zsidó diákok panaszlevelét.

A CEU “komolyan vesz minden antiszemitizmussal kapcsolatos incidenst vagy panaszt”, írja az intézmény, nem tűrik a gyűlöletbeszédet. Amúgy pedig “nem kommentálunk és nem foglalunk állást aktuális ügyekben most és a jövőben sem”.

Ez konkrétan nem igaz, hiszen egyes tanszékek ezt nem egyszer megtették – állítja a Neokohn.

Az egyik legnagyobb vihart kavart esetről a CEU nyilatkozata szintén hazudik – olvasható a cikkben. Ezt írják: “…az akadémiai szabadság magában foglalja az eltérő véleménynyilvánítás szabadságát, valamint az ellentmondásos gondolatok kifejtésének szabadságát a jogszerűség és a civilizáltság határain belül. (…) A CEU tanszékei szabadon szervezhetnek és felügyelhetnek sorozatokat, és meghívhatnak különböző intellektuális és politikai álláspontot képviselő előadókat, hogy elősegítsék egy olyan környezet kialakulását, amelyben a különböző tudományos nézőpontok a jogszerűség keretein belül szabadon feltárhatók és megvitathatók.”

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Neokohnon olvashatnak.