Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Megérkezett csütörtök délelőtt a francia segélyszerveztek által működtetett Aquarius mentőhajó az állandó állomáshelyére, a dél-franciaországi Marseille kikötőjébe, ahonnan egyelőre nem hajózhat ki, miután regisztrációját a panamai hajózási hatóság vissza akarja vonni.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezetek 2016 februárja óta mentik a Földközi-tengeren a migránsokat az Aquariussal, amely a regisztrációs probléma miatt egyelőre nem tud ismét kihajózni. A francia szervezetek ezért Franciaországtól, illetve a többi európai országtól kértek új regisztrációt.  

„Arra kérjük az európai kormányokat, hogy tegyék lehetővé a mentési tevékenységünket azzal, hogy regisztrációt adnak az Aquariusnak, amely szeretne a lehető leghamarabb visszatérni a tengerre” – írta az SOS Méditerranée a Twitteren. 

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén, amely illegálisan Európába tartó hajótörött bevándorlóknak nyújt segítséget. Amióta Panama szeptember végén bejelentette, hogy a nemzetközi jogi eljárások megsértésére hivatkozva úgy döntött, hogy bevonja a hajó regisztrációját, Sophie Beau, a működtető SOS Méditerranée vezetője attól tart, hogy a döntés attól kezdve érvényes, hogy a hajó partot ért.

A francia civil szervezet adatai szerint az elmúlt négy évben több mint 15 ezer, lélekvesztőkön elindult menedékkérő veszett a Földközi-tengerbe. Működése két és fél éve alatt az Aquarius csaknem 30 ezer embert mentett ki a tengerből, akiknek negyede kiskorú.