Fotó: MTI/EPA/NTB/Stian Lysberg Solum
A norvégiai Jeloyában készült kép a világ legnagyobb, 335 méter hosszú, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozójáról, az oslói kikötőbe tartó amerikai Gerald R. Ford anyahajóról 2023. május 24-én
Hirdetés

A 335 méter hosszú és akár 90 repülőgép és helikopter szállítására is alkalmas hajó befutását a főváros melletti kis tengeröbölbe élőben közvetítette a norvég köztévé.

Oroszország oslói nagykövetsége az eseményre reagálva közölte, szerinte az „ekkora mértékű erődemonstráció indokolatlan és káros”. Norvégia és Oroszország 198 kilométer hosszú határon osztozik az Északi-sarkvidéken.

Az atommeghajtású monstrumot a norvég fegyveres erők egy hajója kísérte az Oslo-fjord vizeire fegyveresekkel a fedélzetén. A hadsereg közleményben hívott fel arra, hogy minden vízi járműnek legalább fél kilométeres távolságot kell tartania a repülőgép-hordozótól, és a térségben repüléstilalmi övezetet hoztak létre.

A hivatalos norvég katonai megnyilatkozások szerint az amerikai hadihajó küldetését különleges lehetőségnek tekintik a kapcsolatok szorosabbra fűzésére „legfontosabb szövetségesükkel, az Egyesült Államokkal”.

Korábban írtuk


A USS Gerald R. Fordnak ez az első külföldi kikötése, a norvég főváros megközelítését sokan nézték végig a partról. A legkorszerűbb repülőgép-hordozón mintegy 2600 matróz szolgál, 600-zal kevesebb, mint a korábbi generációk hasonló hajóin.

Fotó: MTI/EPA/NTB/Terje Pedersen
Az oslói kikötőbe tart a világ legnagyobb, 335 méter hosszú, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója, az amerikai Gerald R. Ford anyahajó 2023. május 24-én