A Global Times kínai napilap hétfőn jelentette, hogy a népesedéssel és termékenységgel kapcsolatos kormányintézkedéseket végrehajtó szerv, a Kínai Családtervezési Szövetség a nőket házasságra és gyermekvállalásra ösztönző projekteket indít.

Hirdetés

A projektek középpontjában a házasságkötés és a megfelelő életkorban való gyermekvállalás, a gyermeknevelés feladatainak szülők közötti megosztására való ösztönzés, valamint a magas „menyasszonyárak” és más elavult szokások visszaszorítása áll – írja a napilap.

Ho Ja-fu demográfus elmondta a lapnak, hogy a társadalomnak jobb példát kell mutatnia a házasság és gyermekvállalás fogalmával kapcsolatban.

Az új projektek mellett a kínai tartományok számos intézkedést vezettek be a gyermekvállalás ösztönzésére: adókedvezményeket, lakhatási támogatásokat és a harmadik gyermek után járó államilag támogatott oktatást.

Korábban írtuk

Kína 1980-tól 2015-ig tartó egy család-egy gyermek politikája, a hat évtizedes népességcsökkenés és a társadalom gyors elöregedése miatt, valamint az ország termékenységi rátájának emelése érdekében a kormány tanácsadói márciusban javasolták a hajadon nők petesejt-lefagyasztása és az IVF-kezelések engedélyezését.