A Pekingben kiadott jelentésből kiderül, hogy a hatóságok azzal vádolják az MI6-et, hogy Kínába küldött egy külföldi állampolgárságú személyt információszerzés céljából.

Hirdetés

„A külföldi Huang Moumou egy tengerentúli tanácsadó ügynökség vezetője” – tudatta a kínai állambiztonsági minisztérium hétfőn a közösségi oldalán, hozzátéve: „2015-ben az MI6 brit hírszerzési ügynökség egyfajta hírszerzői együttműködési kapcsolatot épített ki vele”.

Az MI6 professzionális hírszerzési képzést is tartott Huang számára Nagy-Britanniában és más helyeken, és speciális kémfelszerelést biztosított a hírszerzési adatok gyűjtésére – közölte a kínai kormány.

Ezt követően az MI6 többször utasította Huangot, hogy lépjen be Kínába, nyilvános személyazonosságát felhasználva szerezzen Kínával kapcsolatos hírszerzési információkat, és szervezzen be új embereket az MI6-be – áll a közleményben.

Korábban írtuk

A kínai jelentés szerint Huang nem rendelkezik kínai állampolgársággal, de pontos nemzetiségét és nemét nem közölték.

„Alapos vizsgálatot követően az állambiztonsági szervek gyorsan bizonyítékokat találtak Huang kémtevékenységekben való részvételével kapcsolatban, és büntetőjogi intézkedéseket hoztak ellene” – jelentette a kormány.