Ausztria az uniós tagállamok közül egyik utolsóként adott lehetőséget parlamenti felszólalásra Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aki élő videókapcsolaton keresztül tartott beszédet az osztrák Nemzeti Tanács előtt. Az államfő üzenetében többek között megköszönte Ausztria segítségét, valamint további támogatást kért országa számára – írja a portál.

Hirdetés

– Ma van négyszáz napja annak, hogy elkezdődött a háború, mely helyzeten országunknak keresztül kell mennie. Ez a harc minden egyes nap polgáraink életét követeli

– fogalmazott beszéde elején Volodimir Zelenszkij, aki egyúttal megköszönte az osztrák támogatást, és az országába tett látogatásokat. Az ukrán elnök ugyanakkor az emberi életek megmentése érdekében további segítséget is kért, végezetül pedig azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem akar mást, csak békét, biztonságot, szabadságot és nyugalmat.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
„Teret a semlegességnek” és „teret a békének” jelentésű transzparensek a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselőinek asztalán, miután a frakció tüntetőleg kivonult az ülésteremből Volodimir Zelenszkij ukrán elnök virtuális felszólalása alatt az osztrák parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács ülésén Bécsben 2023. március 30-án

A Szabadságpárt az ukrán elnök felszólalása előtt tiltakozást jelentett be – mellyel kapcsolatban egy videót is közöltek Youtube-csatornájukon–, majd a beszéd kezdetekor a parlamenti képviselők ki is vonultak a teremből.

A Szabadságpárt elnöke, Herbert Kickl korábban kijelentette, nem tartja pozitív lépésnek, hogy egy háborúzó nemzet elnökének adják át a Nemzeti Tanács üléstermét, a párt ugyanis nem kíván az Ausztria semlegessége elleni támadáshoz hozzájárulni.

A párt csütörtök reggel videómegosztó oldalon közzétett üzenetében is hangsúlyozta, hogy az FPÖ számára egyértelmű, hogy az ukrán elnöknek, Zelenszkijnek nincs helye az osztrák parlamentben, sem személyesen, sem pedig videókapcsolaton keresztül, ugyanis ezzel a lépéssel a köztársaság vezetői az ellenzékkel közösen a semlegességünket rombolják le.

– Ha Ausztria egyoldalúan egy háborús ország oldalára áll, az semlegességünk egyértelmű megsértése. Az FPÖ, mint az egyetlen hazafias erő a parlamentben, ezt nem fogja eltűrni, és véget fog vetni ennek az őrültségnek. A kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek az álellenzékkel együtt nem beszélnek tárgyalásokról, nemhogy a békéről, csupán a szankciókról és fegyverekről

– tették hozzá.

Ausztria nem tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO), az ország meg szeretné őrizni a semlegességét – számolt be tavaly a finn és svéd csatlakozás hírére a Euronews. Az osztrák kormány továbbá kiemelte, szorosabbra szeretné fűzni a kapcsolatait Ciprussal, Máltával és Írországgal – azaz a többi olyan EU-tagállammal, amelyek nem tagjai a NATO-nak –, a katonai védelmi szervezetbe egyelőre nem terveznek belépni.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk