Fotó: MTI/EPA/CDC, archív, illusztráció
Hirdetés

Eddig Görögországban 190, Romániában 95, Szerbiában 41, Horvátországban 37, Bulgáriában 31, Albániában 33, Boszniában 19, Észak-Macedóniában 14, Törökországban pedig öt fertőzöttet azonosítottak.

A görög egészségügyi minisztérium közölte szombaton, hogy két újabb beteg halt bele a koronavírus okozta betegségbe, és ezzel már három halálos áldozata van a járványnak, mindhárman 67 és 90 év közöttiek. A vírus terjedése miatt már bezárták az összes iskolát, szórakozóhelyet, kávézót és nagy bevásárlóközpontot, és szombaton március 23-ig minden, Görögország és Olaszország között közlekedő járatot töröltek, azokat is, amelyeket kivételt képeztek a korábban bevezetett légi közlekedési tilalom alól.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szombaton a Facebook-on ismét arra szólította a polgárokat, hogy maradjanak otthon, tartsák be a rendkívüli állapot idejére elrendelt biztonsági intézkedéseket.

„Maradj otthon, ez megmentheti az életedet!” – írta Boriszov. A bolgár parlament péntek este rendkívüli állapotot hirdetett egy hónapra. Március 29-ig bezárták az iskolákat, az óvodákat és a felsőoktatási intézményeket, és 14 országgal szemben utazási korlátozásokat vezettek be, miután egy nap leforgása alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma. Szombatra nyolc újabb fertőzöttet azonosítottak, és ezzel 31-re nőtt a számuk, a legfiatalabb közülük 24, a legidősebb 80 éves.

Bár a többi térségbeli országhoz képest Törökországban kifejezetten kevés a fertőzött, az ottani hatóságok is szigorú korlátozásokat vezettek be szombaton: kilenc európai ország előtt zárták le határokat, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését.

Az ankarai belügyminisztérium közölte, hogy szombat reggeltől nem engedik be az országba az Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Norvégiából, Hollandiából, Spanyolországból és Svédországból érkezőket, valamint azokat sem, akik ezekben az országokban jártak az elmúlt két hétben. A járványügyi szakemberek szerint legfeljebb ennyi, vagyis 14 nap a SARS-CoV-2 kódjelű vírus lappangási ideje. A török állampolgárok határozatlan ideig nem utazhatnak ebbe a kilenc országba. Törökország pénteken tudatta, hogy felfüggeszti a repülőjáratokat a szóban forgó országokba április 17-ig. Ankara korábban hasonló intézkedéssel sújtotta Kínát, Iránt, Irakot, Olaszországot és Dél-Koreát.

Két észak-macedóniai településen – Debarban és Centar Zupában – rendeltek el vesztegzárat, miután 11 fertőzöttet regisztráltak ott. Stevo Pendarovski elnök a biztonsági erőket bízta meg a térség lezárásával.

A koronavírus Koszovóban is megjelent, eddig két esetet diagnosztizáltak. A kormány péntek este úgy döntött, hogy lezárja a határátkelőket a külföldiek előtt. A koszovói állampolgárokra nem vonatkozik az intézkedés. Hétfőtől a légi forgalmat is felfüggesztik, kivételt ez alól csak az egészségügyi járatok és a KFOR, a Koszovóban tevékenykedő és a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő gépei jelentenek.