Hirdetés

A francia főváros déli részében található Place d’Italie téren feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők csoportja feldúlta a HSBC pénzintézet egyik fiókját. Az garázdálkodó tüntetők kukákat gyújtottak fel, torlaszokat emeltek, illetve macskakövekkel és palackokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait.

Két parkoló autót felborítottak, egy másikat, valamint egy robogót pedig felgyújtottak. A rendőrség délig 33 tüntetőt állított elő.

Korábban a biztonsági erők a Diadalív közelében lévő Porte de Champerret térségében csaptak össze a tüntetőkkel.

A rendőrség közbeavatkozott, amikor néhány száz demonstráló rövid időre eltorlaszolta a párizsi körgyűrűt, ismét szabaddá téve az utat a forgalom előtt – jelentette a BFMTV helyi televízió.

A rendőrség nagy erőkkel készült a sárgamellényes tüntetések egyéves évfordulójára. A demonstrációkat a hatóságok betiltották a turisztikai látványosságoknál, így az Eiffel-toronynál és a Champs-Elysées sugárúton is. Emellett a nap folyamán húsz metróállomás tart zárva.

A sárgamellényesek tavaly november 17. óta tüntetnek rendszeresen szombatonként Emmanuel Macron elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen.

A sárgamellényes mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat és a május végi európai parlamenti választások után Edouard Philippe francia miniszterelnök módszerváltást, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést ígért az országnak.

A tüntetések 2018 végi csúcspontjához képest, amikor mintegy 300 ezren vonultak az utcákra, egyre apad a sárgamellényesek – nemritkán erőszakba forduló – megmozdulásain résztvevők száma.