Könnygázzal oszlatta a rendőrség Párizsban a sárgamellényesek szombati tüntetését.

Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint az összecsapások a rendvédelmi szervekkel a polgármesteri hivatal közelében azután alakultak ki, hogy a kezdetben békésen vonuló aktivisták soraiból kövekkel és palackokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait. A rendőrség könnygázzal válaszolt, később a készültségi rendőrségtől is erősítést kapott.

Párizsban a nemzetgyűlés és a Musée d’Orsay környékén könnygázt vetettek be a rendvédelmi szervek, illetve rendőrök zártak le egyes hidakat a Szajnán. A turisták tömegesen menekültek a helyszínről.

BFMTV televíziós csatorna úgy tudja, 18 aktivistát őrizetbe vettek a hatóságok.

A zavargásba forduló párizsi tüntetésen a Saint Germain körúton a tiltakozók motorkerékpárokat és barikádokat gyújtottak fel. Egy hajóétterem is gyújtogatásnak esett áldozatul.

Benjamin Griveaux kormányszóvivő értesülések szerint csak egy hátsó ajtón keresztül tudott kimenekülni irodájából, miután a BMFTV tájékoztatása szerint hozzávetőleg tíz sárgamellényes tüntető behatolt a hivatalának területére, megrongálva több ott parkoló járművet.

Christophe Castaner belügyminiszter a biztonsági erők vezetőivel találkozott a nap folyamán, később Twitter-üzenetben közölte, hogy más francia városokban is előfordultak erőszakos cselekmények a tüntetéseken. A tárcavezető szerint Franciaország-szerte összesen mintegy 50 ezren vettek részt a tiltakozó akciókon.

Hírügynökségek szerint a korábbi megmozdulásokhoz képest jóval kevesebben tüntettek a francia nagyvárosokban. Párizsban a BFMTV televíziós csatorna beszámolója szerint hozzávetőleg 3500 sárgamellényes vonult az utcákra.

Néhányan a francia himnuszt, a La Marseillaise-t énekelték, mások azt skandálták, hogy „Macron, mondjál le!”, vagy „Töröljék el az elit kiváltságait!”.

„Torkig vagyunk azzal, hogy mindig mi álljuk a számlát, elegünk van ebből a rabszolgaságból, meg kellene tudni élnünk a fizetésünkből” – hangoztatta Francois Cordier, a tüntetők egyike.

A FranceInfo közszolgálati rádió szerint a tüntetők száma városonként néhány tucattól mintegy ezerkétszáz főig terjedt. A rádió úgy tudja, hogy Beauvais és Montpellier városokban szintén könnygázzal oszlattak. Tiltakozó akciókat szerveztek még a többi között Bordeaux, Toulouse, Rouen és Lyon városokban.

Emmanuel Macron államfő meglehetősen élesen fogalmazott szombaton Twitter-bejegyzésében. „Ismételten szélsőséges, erőszakos támadás érte a köztársaságot, annak őrzőit, képviselőit és szimbólumait… Igazságot fogunk szolgáltatni” – írta. 

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők százezrei november második felétől vonultak utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén több olyan intézkedést is bejelentett, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása.