Az első hivatalos részleges adatok szerint növelte támogatottságát a Jog és Igazságosság kormánypárt

A lengyel központi választási bizottság által a vasárnapi parlamenti választásokról hétfőn 6 órakor kiadott első hivatalos részleges eredmények szerint, a szavazatok 5,17 százalékának értékelése alapján a PiS 39,8 százalékot szerzett, a vezető ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) 27,55 százalékon áll, a két párt szövetségéből álló Harmadik Út (TD) 12,97 százalékot kapott, míg a baloldali pártok alkotta Új Baloldal (Lewica) 8,53 százalékos eredményt ért el.

A nemzeti és liberális erők alkotta Konföderáció (Konfederacja) 7,17 százalékot szerzett.

Hirdetés

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy „amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni”.

A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell.

„Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt” – tette hozzá.

A PiS az exit pollok szerint a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékára tett szert. Az eredmények alapján a 460 fős alsóházban a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út (Trzecia Droga) nevű koalíció 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) pedig 12 mandátumot kapna.

Korábban írtuk

Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismertetése után indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten közölte: az eddigi lengyelországi politikai szokáshoz híven, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint a választási végeredmények kedden várhatók.