Morrison a 3AW rádiónak azt mondta szerdán, amennyire csak lehet, kötelezővé kell tenni az oltást a 25 milliós lakosságú országban, kivételt csak egészségi okokból lehetne elfogadni.

Hirdetés

A tervek szerint az oltás valamennyi ausztrál állampolgár számára ingyenes lesz. A kormány korábban már lekötött oltóanyagokat egy brit gyógyszeripari vállalatnál, amely az Oxfordi Egyetem fejlesztése alatt álló vakcinát forgalmazná.

Ausztráliában eddig csaknem 24 ezer fertőzöttet regisztráltak, és a koronavírushoz köthető halálozások száma megközelíti a 450-et. A legsúlyosabban Victoria állam és annak székhelye, Melbourne érintett, ahol hetek óta újra szigorú zárlat van érvényben.

Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben közben úgy tűnik, sikerült úrrá lenni egy újabb járványkitörésen: szerdán már csak öt új közösségi fertőződést észleltek a hatóságok. Az utóbbi napokban rekordszámú tesztet és kontaktkutatást végeztek el.

Korábban írtuk

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette, hogy további 500 katona fog részt venni a karantén alá vont szállodák biztosításában.

Új-Zélandon 102 nap után észleltek újra koronavírus-fertőzötteket a múlt héten. Aucklandben emiatt kéthetes zárlatot rendeltek el.