Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
Hirdetés

„Nem értünk egyet azokkal, akik a történteket politikai krízisnek nevezik” – mondta Peszkov.

„Ez nem válság. A világ több országában tartanak tüntetéseket, amelyeket mindig meghatározott kérdések váltanak ki. Az európai fővárosokban, de szerte a világban is vannak tiltakozó akciók” – fűzte hozzá Peszkov.

Újságírói kérdésre felelve elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemmel kíséri a történteket, de nem gondolja, hogy rendkívüli dologról volna szó.

Az elnöki szóvivő hangsúlyozta: a Kreml elfogadhatatlannak tartja a rendőrségi túlkapásokat, ugyanakkor igazolhatónak a rendvédelmi szervek kemény fellépését a rendbontókkal szemben.

Peszkov ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy vizsgálják a túlkapásokat, csakúgy mint a rendőrséggel szemben tanúsított engedetlenség és agresszió eseteit.

Mindemellett fontosnak tartotta különbséget tenni a hatósági engedéllyel rendelkező törvényes és az engedéllyel nem rendelkező – rendbontást célzó – illegális tüntetések között.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a fővárosi képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

Peszkov a kelet-ukrajnai válságról szólva arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin mindig is szorgalmazta a párbeszédet Kijevvel a jelenlegi feszült helyzet rendezése érdekében, de még ennél is fontosabbnak tartja a korábbi megállapodások teljesítését.

Az elnöki szóvivő közölte azt is, hogy Putyin augusztus 19-én munkalátogatást tesz Franciaországban, ahol a kétoldalú gazdasági kapcsolatok mellett terítékre kerülnek nemzetközi problémák, köztük a kelet-ukrajnai válság és a normandiai formátumú (orosz-ukrán-francia-német) együttműködés jövője is.

Peszkov hozzáfűzte, hogy Putyin nem kapott meghívást a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-es országcsoport augusztus 24-én kezdődő csúcstalálkozójára, amelyet a dél-franciaországi Biarritzban tartanak, ezért azon nem is fog részt venni.

Értesülések szerint Emmanuel Macron francia államfő a dél-franciaországi elnöki rezidencián, Fort Breganconban fogadja Putyint egynapos látogatásán.