A szövetségi rendőrség közleményéből nem derült ki, hogy a 65 éves ember melyik ország javára tevékenykedett.

Hirdetés

A férfi azt követően jelent meg egy helyi bíróság előtt, hogy a szövetségi rendőrség október 16-án házkutatást tartott otthonában Melbourne-ben. Előzőleg az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO) és a szövetségi rendőrség egy évig nyomozott a férfi kapcsolatrendszerének feltárása érdekében, és csak ezután emeltek vádat ellene.

A szövetségi rendőrség szerint az illető kapcsolatban állt egy külföldi titkosszolgálattal, de további részletekkel a hatóságok nem szolgáltak.

Ian McCartney, a szövetségi rendőrség helyettes vezetője egy közleményben azt írta, „a külföldi beavatkozás ellentmond Ausztrália állampolgárai érdekének, az demokráciánk szívét érinti. Korrupt és megtévesztő, túlterjed a kormányok által gyakorolt szokványos diplomáciai befolyásgyakorláson.”

Korábban írtuk

Hozzátette, megelőző intézkedést tettek, amivel az ügy „korai szakaszában” léptek közbe.

Két éve, amikor a külföldi beavatkozási jogszabályt előterjesztették a törvényhozásban, Malcolm Turnbull akkori kormányfő utalt a Kínai Kommunista Párt titkos beavatkozási kísérleteiről szóló sajtójelentésekre, és azt mondta, a belbiztonsági szolgálat (ASIO) jelentése sarkallta cselekvésre.

Pekingben zokon vették az ausztrál politikai vita kapcsán megszületett külföldi beavatkozási törvényt.

Amennyiben bebizonyosodik a külföldi beavatkozás bűnténye, a férfit legfeljebb tízévi börtönnel sújthatják.