Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser
Hirdetés

A korlátozó intézkedések hétfőn lépnek életbe, keddtől zárva tartanak az éttermek, és további korlátozások is várhatóak – közölte egy kormányszóvivő.

Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat – áll a Sebastian Kurz kancellár hivatala által kiadott közleményben. Ez azt jelenti, hogy csak a velük együtt élő emberekkel tartsanak fenn társas érintkezést – tették hozzá. Az embereket kérik, lehetőség szerint csak a halaszthatatlan munkavégzés, a szükséges élelmiszerek beszerzése és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat.

Csak az öt főt nem meghaladó létszámú rendezvények, összejövetelek megtartása engedélyezett. A korlátozást a hatóságok ellenőrizni fogják, a nagyobb létszámú csoportban összeverődő embereket – akár egy játszótéren is – a rendőrök fel fogják szólítani, hogy menjenek haza.

Ausztria a beutazási tilalmi listára felvette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Oroszországot és Ukrajnát is, és keddtől leállítja az ezekből az országokból érkező légijáratokat. A közlemény szerint ezekből az országokból csak azok léphetnek be, akik vállalják a kéthetes karantént, vagy érvényes orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy egészségesek.

Ausztria korábban a szomszédos Svájcból és Olaszországból érkezők előtt zárta le a határait a koronavírus-járvány miatt, hétfőtől a legtöbb üzlet – kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat – zárva tart.

Ausztriában a megbetegedések száma elérte a 800-at, hat ember meggyógyult, egy meghalt, a tesztet 8100 embernél végezték el. Fertőzéseket mint a kilenc ausztriai tartományból jelentettek.

Vasárnap egy bécsi kórházban elhunyt egy 65 éves beteg, akinél fennállt a fertőzés gyanúja. Az esetet még tisztázni kell – közölte Michaela Riegler-Keil, a Ferenc József Kórház (KFJ) orvosigazgatója.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap rendelettel életbe léptette a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Eszerint március 16-tól két hétig Ukrajna nem engedélyezi a beutazást a külföldi állampolgároknak, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van az országban. Március 17-től pedig két hétre leáll minden légi, valamint vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítás a határokon keresztül.

A kijevi vezetés ezért kérte a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy lehetőleg március 17-ig térjenek vissza az országba, ezután ugyanis csak saját gépkocsival, közúton juthatnak haza a korlátozások ideje alatt.

Denisz Smihal miniszterelnök közben azt tanácsolta az ukrán lakosságnak, hogy lehetőleg az országon belül se utazzanak.

Szerbiában szombat este óta nem regisztráltak újabb beteget, így a fertőzöttek száma továbbra is 46. A belgrádi kormány döntése értelmében vasárnaptól a Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Szlovéniából, Spanyolországból, Görögországból és Svájcból érkező külföldi állampolgárok nem léphetnek Szerbia területére. Ugyanez vonatkozik már néhány napja az Olaszországból, Iránból és Romániából érkező nem szerb állampolgárokra. A szerb állampolgárok beléphetnek a saját országukba bárhonnan is jönnek, de ha a hatóság úgy ítéli meg, karantén alá helyezhetők. A belgrádi kormány napról napra bővíti azon országok listáját, amelyek állampolgárai nem léphetnek be az országba.

Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap este jelenti be, hogy úgynevezett civil célokra beveti-e a hadsereget, esetleg a határvédelemben nyújtanak segítséget a jövőben a katonák az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az államfő szombaton arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy szükségállapotot hirdetnek az országban, kedden pedig a várakozások szerint az április 26-ra tervezett általános választások esetleges elhalasztásáról is beszél a politikai pártok vezetőivel.

Az új koronavírus terjedésének akadályozása érdekében a horvát külügyminisztérium honlapján megjelent közlemény szerint március 15-től kibővült azon országok listája, akiknek állampolgárai csak abban az esetben léphetik át az országhatárt, ha utána 14 nap otthoni karanténba vonulnak. Ezen a listán szinte az összes európai uniós ország szerepel, köztük Magyarország és Szlovénia is. A rendelkezés azon horvát állampolgárokra is vonatkozik, akik ezekből az országokból érkeznek haza.

Azokat, akik nem tartják be a karantén szabályait, 8000 kuna (350 ezer forint) pénzbírsággal sújtják. Nincs a listán ugyanakkor Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia.

Horvátországban vasárnap délután 49-re emelkedett a fertőzöttek száma.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedések egyre szigorúbbak lesznek.
Azokat a korlátozásokat, amelyeket már bevezettek más országokban, Horvátország is be fogja vezetni – hangsúlyozta. Jelezte: mindenki élete meg fog változni, mindez annak érdekében, hogy megvédjék a lakosságot és legközelebbi hozzátartozókat. Az újabb szigorításokat hétfőn ismerteti a válságstáb.

Szlovéniában 219-re emelkedett a fertőzöttek száma. A szlovén kormány újabb szigorításokat jelentett be: korlátozzák az élelmiszert nem áruló üzleteket nyitva tartását. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak pedig csak az alkalmazottakat és az ügyfeleket védő megfelelő óvintézkedések betartása mellett tarthatnak majd nyitva.