Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde kapcsán a Nyugat-Európában üldözött keresztényekről közölt kommentárt hétfőn a wpolityce.pl című lengyel konzervatív hírportál.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív

Grzegorz Górny cikke szerint „bár a kommentátorok egy része intellektuális provokációnak fogta fel az Orbán Viktor évértékelőjében elhangzottakat”, miszerint Magyarország befogadhatná a Nyugat-Európában üldözött keresztényeket, „egyáltalán nem irreális forgatókönyvről van szó”.

A történelem során sokszor előfordult, hogy vallási üldözés miatt nagy csoportok döntöttek hazájuk elhagyásáról – írta Górny, példaként hozva a közel-keleti keresztények jelenlegi kivándorlását is.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint a bécsi székhelyű Európai Keresztényellenes Türelmetlenséget és Diszkriminációt Megfigyelő Központ jelentéseire utalva, a kivetett pénzbírságok, munkahelyről való elbocsátások, letartóztatások példáit sorolva, Górny leszögezte: évek óta növekedő tendenciát mutat a keresztények hátrányos megkülönböztetése a nyugat-európai társadalom és politikai vezetés részéről.

Lengyelország vagy Magyarország esetében a jelentések nem számolnak be ilyen esetekről, ezért „teljességgel elképzelhető”, hogy a nyugati országokban üldözött keresztények Közép-Európába menekülnek. „Nemcsak Magyarország, Lengyelország is tárt karokkal fogadhatná őket” – vélte a közíró, utalva a vallási türelmesség ottani hagyományára. A lengyel nemesi köztársaságot nemhiába hívták „máglyamentes országnak”, ma pedig „a politikai korrektség terrorától mentes” országgá válhat – fogalmazott Górny.

http://wpolityce.pl/swiat/327254-orban-zaprasza-do-osiedlania-sie-na-wegrzech-europejczykow-z-zachodu-sterroryzowanych-poprawnoscia-polityczna

MTI