Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A lengyel kormány nyugtalansággal fogadja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás kezdeményezését Magyarországgal szemben, szolidáris Budapesttel – hangsúlyozta Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szóvivő nyilatkozatában arra reagált, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést.

Leszögezte: az Európai Unió (EU) a tagállamok sajátos jogi, alkotmányjogi, történelmi hagyományainak kölcsönös tiszteletén alapszik, ezen elv tisztelete különösen az EU jelenlegi válsága fényében fontos.

Álláspontja szerint a döntés „nem járul hozzá az EU megerősítéséhez, sőt, veszélyezteti egységét, felesleges megosztást teremt”.

Az EU „a párbeszéden alapszik, és az összes vitás kérdést éppen a párbeszéd, nem pedig a diktátum útján kell megoldani” –

Lengyelország ezért „nagy nyugtalansággal fogadja az EP mai döntéséről szóló információt” – mondta. 

„Szolidárisak vagyunk a magyar nemzettel, amely nemrégiben a választásokon nagyon határozott demokratikus legitimációt adott Orbán Viktor kormányának” – hangoztatta a szóvivő.

Az Európa jövőjére vonatkozó döntéshozatalban „éppen az állampolgárok hangja – a tagállamok, valamint az egész EU polgáraié – kell, hogy döntő legyen” – fogalmazott Joanna Kopcinska.