Lengyelországot és a balti államokat aggasztja a határon kialakult helyzet, miután a múlt hónapban a Wagner orosz magánhadsereg több száz zsoldosa érkezett az országba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök meghívására. Lettország kedden a határőrök szabadságát vonta vissza a fenyegetés miatt, Lengyelország pedig a múlt héten jelentette be, hogy tízezerre növeli a fehérorosz határ mentén szolgáló katonák létszámát – emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

Hirdetés

A litván kormány a döntést szerdai ülésén hozta meg. Eszerint augusztus 18-tól ideiglenesen bezárja a Sumskas és Tverecius falvak közelében lévő ellenőrző pontokat. Ezeket a határátkelőket jelenleg főként személygépkocsik és üres teherautók használják. Korábban a vámosztály vezetője, Darius Zvironas azt mondta, hogy ezeknek a pontoknak a bezárása nem érinti a fehéroroszországi határon áthaladó áruk mozgását.

Gitanas Nauseda litván elnök nemrégiben már előrebocsátotta, hogy Litvánia és szomszédjai lezárhatják a fehérorosz határt, ha a biztonsági helyzet túlságosan feszültté válna. Ingrida Simonyte kormányfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a fehérorosz határon több mint két ellenőrzőpont lezárása a szomszédokkal való egyeztetés nélkül negatív következményekkel járhat Litvániára nézve, ezért ha ilyen döntést mérlegelnek, fontos az összehangolt cselekvés.

Fehéroroszországból érkező provokációkra kell felkészülni

Fel kell készülni arra, hogy Fehéroroszországból provokatív lépéseket tesznek a migrációval és a Wagner orosz magánhadsereggel összefüggően, e témában szoros lengyel-lett együttműködésre van szükség – jelentette ki Edgars Rinkevics lett elnök szerdán Varsóban.

A lengyelországi munkalátogatáson tartózkodó lett államfő a kétoldalú tárgyalásokat követően közös sajtóértekezletet tartott lengyel hivatali kollégájával, Andrzej Dudával.

Rinkevics jelképesnek nevezte, hogy Lengyelország a harmadik úti célja, miután július elején hivatalba lépett, és bejelentette, hogy a lengyel-lett kapcsolatok további fejlesztésére fog törekedni.

Elmondta, hogy Andrzej Dudával megvitatták a Fehéroroszországgal közös határokon fennálló helyzetet. „Szoros koordinációt és információcserét látunk szükségesnek, tekintettel arra, hogy a Lukasenka-rezsim a hadviseléshez használja fel a migrációt” – jelentette ki. A Wagner csoport fehéroroszországi jelenlétére utalva szintén a provokációk veszélyére hívta fel a figyelmet.

A lengyel elnök is a biztonsági kérdéskört emelte ki a megvitatott témák közül, külön kitérve az ukrajnai háborúra, valamint „a fehérorosz fél irányából érkező hibrid fenyegetésre”, a lengyel és a lett határt is ostromló migránsokra.

Duda felidézte: a NATO-misszió keretében Lettországban lengyel katonai kontingens is jelen van. Arról biztosította lett partnerét, hogy szükség esetén Varsó katonailag támogatni fogja Rigát.

A Wagner csoportot és a határhelyzetet érintő újságírói kérdésre Duda kijelentette: nehezen lehet megmondani, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek „melyek a valódi szándékai”. Hangsúlyozta: a lengyel-fehérorosz határszakasz az Európai Unió külső határát is képezi, Lengyelország az európai közösség biztonságáért is felelős.

Megjegyezte: Varsó „nagyon szeretné”, hogy jó kapcsolatai legyenek Minszkkel. „Viszont ezek a normális kapcsolatok hadd kezdődjenek azzal, hogy befejeződnek a határainkat érő hibrid támadások” – fogalmazott a lengyel elnök.

Fontosnak nevezte az energetika terén folytatott lengyel-lett együttműködést, valamint a két ország közreműködését a Három Tenger Kezdeményezés nevű tömörülésen belül.

Korábban írtuk