A határkerítés első szakasza 500 méter hosszú lesz, és 1,8 méter magas, pengés drótkerítésből áll – közölte Ruta Montvile, a litván hadsereg védelmi főnökének szóvivője.

Hirdetés

Agne Bilotaite litván belügyminiszter ugyanakkor a nap folyamán közölte, hogy nemcsak drótkerítést, de falat is építenek a határra. A tárcavezető szerint a drótkerítés a határon létesítendő „fizikai akadály” részét fogja képezni.

Bilotaite közölte, hogy a falépítés költségei várhatóan 41 millió eurót (14,6 milliárd forint) tesznek majd ki.

A litván kormány 4,8 millió eurót (1,7 milliárd forint) különített el a költségvetési tartalékból a kerítésépítésre.

Korábban írtuk

Fehéroroszország májusban úgy döntött, hogy engedélyezi a migránsok belépését az EU-tag Litvániába, megtorlásul a blokk által bevezetett szankciókért, miután Minszk leszállásra kényszerített egy Ryanair-járatot a területén, és letartóztatta a fedélzetén tartózkodó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette: „Ha valaki azt hiszi, hogy lezárjuk a határainkat Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal és Ukrajnával, és az Afganisztánból, Iránból, Irakból, Líbiából, Szíriából, Tunéziából és távolabb Afrikából menekülők befogadóhelyévé válunk, az enyhén szólva téved. Fehéroroszország most csak annyira őrzi a határt, amennyire az ‘kifizetődő’ a számára”. Hozzátette, „Ha valaki többet akar, készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni és megállapodni, hogy milyen feltételekkel tennénk azt meg”.

Litvánia szerdán bejelentette: határzárat létesít és csapatokat telepít, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akaró migránsokat. A 679 kilométeres litván-fehérorosz határ ritkán lakott területeken halad át. Idén valamivel több mint 1500 ember lépte át a határt, közülük 900-an július első kilenc napja alatt.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök pénteken a nemzeti műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta: nem számít arra, hogy a Fehéroroszországból érkező migránsáradat magától csillapodni fog.

Kifejtette: „Mivel a fehérorosz rezsim pénzt keres ezeken az embereken a vízumdíjakból, gondolom, más bevételekhez is jut ebből, nehéz lenne kedvező változást várni további hatásos eszközök megtétele nélkül”.

A határ mintegy 78 kilométerét kerítették el a korábbi években, és mintegy 258 kilométert elektronikusan felügyelnek a litván belügyminisztérium szerint.

Simonyte szerdán egy Litvániába bejutott migránsnál talált dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy Fehéroroszország repülőjáratokat kínált migránsoknak a minszki utakhoz. Hozzátette, hogy a fő repülőtér, ahonnan az emberek Fehéroroszországba repültek, Bagdad volt, de külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis szerint Törökországból is érkeztek migránsok.