Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Minszk, 2020. július 14.
Hirdetés

Lukasenka, aki a szovjet időkben termelő szövetkezeti elnök volt, figyelmükbe ajánlotta, hogy foglalkozzanak inkább mással.

„Menjenek ki a termőföldekre, ahol az igazi küzdelem zajlik a termésért” – mondta.

„Készítsenek képeket a kombájnokról. Meséljék el az egyszerű emberek történetét, a nehéz fizikai munkát végzőkét, akik etetik az országot. Ezek a firkászok úgyis az üzletekbe fognak rohanni holnap, hogy kenyeret vegyenek maguknak, hozzátartozóiknak, barátaiknak, illetve gyerekeiknek” – hangoztatta.

„Zavargásokat szítanak. Miért kell ezt eltűrni?” – hangoztatta egy kormányülésen, amelyen a sajtót a tüntetések szervezésével vádolta meg. Mint mondta, a média sértést sértésre halmoz.

Korábban írtuk

„Nem szükséges megvárni a választási kampány végét. Ki kell őket utasítani, ha nem tartják be törvényeinket és Majdanokra szólítják az embereket” – mondta az államfő. Lukasenka azzal vádolta az ellenzéki tüntetőket, hogy ugyanúgy a hatalma megdöntésével próbálkoznak, ahogy elbántak a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült és posztjáról leváltott Viktor Janukovics ex-államfővel.

Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmével számolnak, aki immár hatodszor indul az államfői tisztségért. A 65 éves elnök azonban évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.

Jogvédők szerint több mint 1100 embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban az elnökválasztás előtt, köztük több újságíró is volt. Több ellenzékit pedig megakadályoztak abban, hogy indulhassanak Lukasenka ellen. A választási bizottság például elutasította, hogy elnökjelöltnek regisztrálja a hivatalban lévő államfő két legnagyobb riválisát, a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletembert és Valerij Cepkalo volt nagykövetet.

Szvjatlana Tihanovszkaja vezetésével egy női csapat megpróbálkozik Aljakszandr Lukasenka legyőzésével az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztáson. Babarika felesége, Marija Kolesznyikova, aki férje kampánystábjának tagja volt, Tihanovszkaja csapatához csatlakozott. Szintén így tett Veranyika Cepalko, akinek férje azért nem indulhatott, mert a választási bizottság hatálytalanította az induláshoz szükséges aláírások egy részét.