„Európának befektetési stratégiát kell kidolgoznia” – jelentette ki a francia elnök. Mint mondta, az EU-nak közösen kell a befektetéseket ösztönöznie egyebek között eurókötvényekkel, mint a koronavírus-járvány idején. Hangsúlyozta, hogy több pénznek kell áramolnia az innovációkba és az iparfejlesztésbe, így például a mesterséges intelligenciába, a környezetbarát vállalkozásokba és a félvezetőtechnológiákba.

Hirdetés

Kiemelte, hogy Európának önállónak kell lennie a kulcstechnológiák terén. Macron emellett tőkepiaci uniót is szorgalmazott, amely leépítené az uniós tagországok közötti bürokratikus akadályokat, több lehetőséget biztosítva a vállalkozásoknak, hogy tőkéhez jussanak.

„A tőkepiacok jóval integráltabb Európáját kell megteremtenünk” – jelentette ki a francia elnök, s úgy vélekedett, hogy az EU jelenleg túl sok mindent szabályoz és túl keveset fektet be. Mint mondta, egyéb reformok mellett további erőfeszítésekre van szükség a munkaerőpiacon. „Több és jobban fizetett munkahelyeket kell teremtenünk” – húzta alá.

Macron mindenekelőtt a franciaországi befektetésekre helyezte a hangsúlyt Davosban. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazájában csökkentették a vállalkozások adóterheit, megreformálták a munkaerőpiacot, kétmillió új munkahelyet teremtettek és 300 új gyárat létesítettek. Úgy vélekedett, hogy az utóbbi négy évben Franciaország vált az egyik legvonzóbb országgá az EU-n belül, ami a befektetéseket és a kezdő vállalkozásokat illeti. Franciaország bizonyítéka annak, hogy a gazdasági fejlődés párhuzamosan lehetséges a klímavédelemmel – mondta.

Korábban írtuk