Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tüntetésén, amellyel az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései ellen tiltakoznak a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én.
Hirdetés

Mateusz Morawiecki a Radio Zet kereskedelmi rádió pénteki adásában beszélt szándékáról.

„Szeretném, ha a jelenlegi vezető egészen addig vezethetné a Jog és Igazságosság pártját, amíg arra lehetősége van, mivel ő az, aki egyesíti a pártunkat” – mondta. Hozzátette: amennyiben Kaczynski úgy dönt, hogy nem folytatja, ő is szeretne részt venni az elnökségért induló „megtisztelő versenyben”.

A jelenleg 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2001-ben, a 2010-es szmolenszki repülőszerencsétlenségben életét vesztett ikertestvérével, Lech Kaczynski volt államfővel együtt alapította a Jog és Igazságosság pártot, amelyben régóta meghatározó politikai szerepet tölt be. Tavaly, még a parlamenti választások előtt jelezte, hogy lassan véget ér politikai karrierje, de ennek időpontját nem közölte.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e a részvételét a 2025-ös elnökválasztáson, Morawecki azt válaszolta, hogy a PiS politikai bizottsága körülbelül 10 hónapon belül hozza meg döntését arra vonatkozóan, hogy ki lesz az elnökjelöltje a választáson.

Korábban írtuk