Fotó: ShutterStock.com/Gasper Grubelnik (illusztráció)
Hirdetés

Mario Poljak, a vizsgálatot vezető Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet kutatója elmondta: a reprezentatív teszteredmények alapján készült tanulmány készítői 1368 – különböző korú és más-más régiókból származó – személyt vizsgáltak. Közülük 41 vérmintájában találtak antitestet, kettőjüknek pedig pozitív lett a Covid-19-tesztje. Ez azt jelenti, hogy országos szinten 42 ezer és 82 ezer közé tehető a koronavírus-fertőzésen átesett szlovén állampolgárok száma, ami több a vártnál, ugyanakkor viszonylag alacsony átfertőzöttséget mutat – hangsúlyozta a kutató.

Hozzátette: a vizsgált személyeket hat hónapig megfigyelés alatt tartják, októberben újra tesztelik őket, a köztes eredmények pedig hozzásegítik a közegészségügyi hatóságokat ahhoz, hogy alapvető adatokhoz jussanak, ha esetleg lesz második hullám.

Szlovéniában egy nap alatt hárommal – feleannyival, mint egy nappal korábban-, 1448-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 99-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 58 923 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 53-an vannak kórházban, közülük 14-et ápolnak intenzív osztályon.

Korábban írtuk

A szomszédos Horvátországban 24 óra alatt héttel – néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2119-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ketten meghaltak, velük 85-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1601 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 206 beteget kezelnek kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 41 053 koronavírustesztet végeztek.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: hamarosan Horvátországban is átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak, hogy világosabb képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a megbetegedések valós számáról az országban.