Az öt érintett létesítmény Bordeaux, Basel-Mulhouse, Tarbes, Pau és Biarritz. Az utóbbi kivételével mindet kiürítették.

Hirdetés

A riasztások ellenére a légiközlekedésben nem igazán voltak fennakadások a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) tájékoztatása szerint, amely elsősorban a Basel-Mulhouse-i repülőtéren jelzett másfél órás késéseket. A francia-svájci közös terminál az X-en megerősítette, hogy a repülőteret kiürítették, és a járatokat „ideiglenesen felfüggesztették” bombariadó miatt. A Basel-Mulhouse-i repülőteret már kedden is evakuálták merényletfenyegetés miatt, három másik franciaországi repülőtérhez hasonlóan.

A múlt héten csaknem hetven hamis bombariadó érkezett a francia repülőterekre, ezeket „szinte mind ugyanarról a svájci e-mailcímről” küldték – közölte Clément Beaune francia közlekedési miniszter vasárnap. Tájékoztatása szerint eddig hatvan eljárás indult a múlt heti hamis fenyegetések miatt.

A bombariadók – pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban október 13. óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Korábban írtuk

A versailles-i kastélyt múlt csütörtökön megfenyegető telefonálót gyorsított eljárásban nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A 37 éves munkanélküli férfi büntetlen előéletű, a szüleivel él, skizofréniában szenved. Tettére nem tudott magyarázatot adni, elnézést kért és jelezte: elfelejtette aznap bevenni a gyógyszereit. A nyomozás szerint nem voltak terrorista indítékai.