Hétfő délelőtt a szejm alakuló ülésén Morawiecki a lengyel alkotmánnyal összhangban benyújtotta lemondását, de kabinetje az új kormány beiktatásáig hivatalban marad.

Hirdetés

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét. Az idei parlamenti választáson a PiS a legtöbb, 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből álló parlamenti koalíciónak együttesen 248 mandátuma van. További 18 mandátummal rendelkezik a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

Andrzej Duda az új kormány alakítását célzó megbízás alkalmából rendezett ünnepségen reményét fejezte ki, hogy Morawiecki kabinetje megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, és a PiS-frakciónál szélesebb parlamenti együttműködés keretében folytatja munkáját.

A leendő kormány előtt álló kihívásokról beszélve az elnök fontosnak nevezte, hogy Lengyelország megőrizze pozícióját az Európai Unióban és a NATO-ban.

Morawiecki a hétfő délutáni parlamenti beszédében az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO) október végén megszavazott, az egyhangú döntéshozatal kötelezettségét 65 területen megszüntető tervezetre utalva a nemzeti szuverenitást védő, pártpolitikai hovatartozástól független koalíció létrehozására szólította fel a képviselőket.

A Morawiecki által összeállítandó új kabinetet az államfő két héten belül iktatja be. A kormányprogramot a beiktatást követő további két héten belül kell a szejm előtt bemutatni, az alsóház bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

Korábban írtuk

Szymon Holownia, négy parlamenti frakció közös jelöltje lett a szejm új elnöke

Szymon Holowniát, a négy parlamenti frakcióból álló tömb jelöltjét, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) nevű párt vezetőjét választotta meg házelnöknek a lengyel parlamenti alsóháza, a szejm hétfői alakuló ülésén.

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult, 460 fős szejmben Holownia házelnökké választását 265 képviselő támogatta. Elzbieta Witek eddigi házelnökre, akit az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) állított jelöltként, 193 képviselő szavazott.

A négy parlamenti tömörülés által múlt pénteken kötött koalíciós szerződés értelmében Holownia két évig lesz házelnök, a ciklus második felében a szintén a koalíció részét képező Új Baloldal tömörülés jelöltje, Wlodzimierz Czarzasty váltja őt a poszton.

A Holowniát alsóházi elnöknek jelölő tömb a Lengyelország 2050 párt mellett a Donald Tusk volt kormányfő által vezetett Polgári Koalícióból (KO), a Lengyel Parasztpártból (PSL), valamint az Új Baloldal (Nowa Lewica) tömörülésből áll. A koalíció együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik az alsóházban. Tizennyolc mandátumot szerzett a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

A korábban liberális katolikus újságíróként ismert Holownia 2020-ban alapította meg a Lengyelország 2050 pártot, miután az akkori elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.

A szejm alakuló ülése elején a PiS jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda elnök mondott beszédet, amelyben – Lengyelország biztonsági helyzetére hivatkozva – nyitottságát jelezte a pártok feletti együttműködés iránt. Egyúttal azt ígérte: ügyelni fog a 2015-tól nyolc éven át kormányzó PiS prioritásai, köztük a családtámogatási politika további megvalósítására, és fontos ügyek védelmében szükség esetén a neki járó vétójoggal is él. Támogatni fogja a nagyszabású beruházások, köztük az atomenergetikai projektek folytatását is – húzta alá Duda.

Hétfő este a szejm megválasztotta öt alelnökét is. A hatodik alelnöki posztra a PiS jelöltjeként ismét Elzbieta Witek pályázott. Az ellenzéki politikusok azonban nem támogatták jelöltségét. Azzal vádolták Witeket, hogy az előző ciklusokban házelnökként „megsértette a parlamentarizmus szabályait”. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke bejelentette: pártja nem állít más jelöltet. A legnagyobb parlamenti frakciónak így nem lesz képviselete a szejm elnökségében.

Hétfő délután a lengyel parlament felsőháza, a szenátus is megtartotta alakuló ülését. A 100 fős testület Malgorzata Kidawa-Blonskát, a KO jelöltjét választotta meg elnökének. A KO, a PSL, a Lengyelország 2050 és az Új Baloldal összesen 66 mandátummal rendelkezik a szenátusban, a PiS-nek 34 szenátora van.