Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az íd al-fitr a világ mintegy 1,5 milliárd fős muszlim közösségének egyik legfontosabb ünnepe, amelynek kezdete azonban országonként – vagy akár az adott országon belül – eltér, mivel azt hagyományosan a Hold sarlójának megfigyelésével határozzák meg. Ezenkívül a politika is szerepet játszik az eseményben – teszi hozzá az AP amerikai hírügynökség.

Az AP a politikai történésekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy például az afganisztáni tálib lázadók idén nem hirdetnek tűzszünetet az ünnep alkalmából, ahogyan azt tavaly tették. Jement továbbra is háborúban és éhínségben „találja” az „ünnep”, míg Szudánban a hatalmat gyakorló átmeneti katonai tanács (TMC) éppen hétfőn hajtott végre halálos rajtaütést demokráciapárti tüntetők ellen, megölve legalább 35 embert.

Míg a SUNA szudáni állami hírügynökség jelentése szerint az ország szerdától tartja az íd al-fitr ünnepét, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) – az AP szerint látszólag a TMC-vel szembeni dacból – a keddi napot jelölte meg az ünnepség első napjaként. Az SPA országszerte sürgette az embereket, hogy „imádkozzanak a mártírokért” és vonuljanak az utcákra tüntetni.

Jemenben a nemzetközileg elismert kormány a keddet jelölte meg az ünnepség első napjaként, míg a fővárost, Szanaát is ellenőrző húszi síita lázadók a szerdát. Az amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy ez az első alkalom az arab-félszigeti ország modernkori történelmében, hogy nem egységesen tartják az íd al-fitr ünnepét.

Az olyan szunnita muszlim „erődítmények”, mint Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek kedden kezdték el a böjt megtörését ünnepelni, viszont Egyiptomban, Szíriában, Jordániában, a palesztin területeken és máshol – a helyiek állítása szerint – még nem figyelhető meg országszerte a Savvál – az iszlám naptár tízedik hónapja – során növekvő Hold, így az ünnepség szerdáig nem is kezdődik meg.

Libanonban és Irakban a szunniták kedden kezdték el, míg a síiták szerdán kezdik el az íd al-fitr ünneplését.

A szunnita többségű Pakisztán általában egy nappal később kezdi meg a böjt megtörését ünnepelni a muszlim világ nagy részéhez képest. Az Afganisztánnal közös határ mentén fekvő, a pastu etnikum által dominált Haibár-Pahtunhva északnyugati tartományban viszont már kedden megkezdődött az íd al-fitr ünnepe. Az AP szerint a növekvő hold Észak-Vazirisztánban is észlelhető volt, míg az ország többi részén szerdán kezdik el az ünneplést.

Afganisztánban a síiták szerdán kezdik az ünneplést, a keményvonalas szunnita tálib felkelők viszont már kedden elkezdtek ünnepelni.

Az íd al-fitr ünnepe általában 1-3 napos és – az AP szerint – a hívők lelkesen várják az egy hónapnyi böjt után. A ramadán során a hívők napkeltétől napnyugtáig tartózkodnak az evéstől, ivástól, a dohányzástól és a szextől.

Az üzletek legtöbbje bezár a böjt megtörésének ünnepe során, az emberek meglátogatják családtagjaikat és élvezik első napközbeni étkezéseiket. A mecsetekben különleges imádságokat tartanak napkeltekor, a gyerekek pedig gyakran kapnak ajándékokat.