Az ügy felperese Mpanzu Bamenga, a baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselője, Eindhoven város volt önkormányzati tanácsosa. A férfi amiatt fordult a bírósághoz június elején, hogy 2018-ban az eindhoveni repülőtéren, egy hivatalos útról hazatérve a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó KMAR hatóság feltartóztatta azzal az indokkal, hogy hasonlít egy nigériai pénzcsempészre, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.

Hirdetés

„Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt” – panaszolta a kongói származású férfi a helyi sajtónak. Bamengát több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is, támogatta keresetében.

A bírói testület elnöke az ítéletben kimondta:„ bár nincs egyértelmű meghatározása annak, hogy mi az etnikai hovatartozás, az nagyjából ”a külső megjelenést, konkrétan a bőrszint és a fajt jelenti, amely nem változtatható meg. Ezek a jellemzők okot adhatnak arra, hogy az embereket ellenőrizzék – tette hozzá. A pervesztes félnek mintegy 2400 euró értékben ki kell fizetnie az perköltségeket.

Bamenga elmondta, hogy a bíróság döntése felettébb kiábrándító, és hozzátette: fellebbezést fog benyújtani.

Korábban írtuk

Az Európai Unión belül a hivatalos határellenőrzéseket fokozatosan megszüntették, de az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tarthatnak az illetékes hatóságok.