Hirdetés

Saját döntésének megmásítását az ország elnöke, Luis Lacalle Pou jelentette be vasárnap egy vidéki látogatásán. „Az elsöprő többség nem ért egyet ezzel a döntéssel, és ha békét akarunk, az első dolgunk az, hogy egységet teremtsünk. Egyértelmű, hogy ez a terv nem alkalmas erre” – mondta az államfő.

Az uruguayi elnök pénteken Montevideóban beszélt arról, hogy áruba bocsátás helyett „az erőszaknak és a háborúnak ezt a 350 kilogrammos jelképét a béke és az egység jelképévé” alakítják át. A békegalamb elkészítését a leginkább absztrakt szobrairól ismert Pablo Atchugarry uruguayi művészre bízták, a tervek szerint a sas novemberre született volna újjá galambként.

A cél – amelyet a német kormány is támogatott – annak megakadályozása lett volna, hogy a 17 éve a tengerből kiemelt szobor rossz kezekbe kerülve neonácik tisztelet övezte kegytárgyává váljon, a beolvasztásról hozott döntést azonban sokan bírálták kulturális és politikai körökben, a kormánykoalíción belül is. Az AFP jelentése nem részletezi, hogy az ellenzők mivel érveltek a beolvasztás ellen.

A kétméteres szárnyfesztávolságú bronzmadár valaha a német haditengerészet állományába tartozó Admiral Graf Spee nevű, Deutschland-osztályú romboló farát díszítette. A hajót a második világháború elején Montevideo előtt süllyesztette el saját legénysége a három brit cirkálóval vívott Rio de La Plata-i csata után pár nappal.

Korábban írtuk

A szobrot 2006-ban találták meg a La Plata folyó torkolatában a hajó utáni tízéves kutatás eredményeként. A sast kiemelő vállalkozás és az uruguayi haditengerészet eredetileg azt tervezte, hogy a szobrot eladják, a bevételen pedig megosztoznak, de a legfelsőbb bíróság az uruguayi állam kizárólagos tulajdonának nyilvánította a tárgyat, így születhetett meg a vitatott döntés a beolvasztásáról.