Fotó: MTI/EPA

Rögzítették a gyanúsított ujjlenyomatát annak a kamionnak a vezetőfülkéjében, amellyel belehajtottak a tömegbe hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron – jelentette be csütörtökön a német szövetségi belügyminiszter.

Az ujjlenyomaton kívül más jelek is arra utalnak, hogy valóban a tunéziai származású gyanúsított, Anis Amri az elkövető – emelte ki Thomas de Maiziere a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) berlini központjában Angela Merkel kancellárral és Heiko Maas igazságügyi miniszterrel tett látogatása után.

Angela Merkel terrorista merényletnek nevezte a 12 halálos áldozatot és csaknem félszáz sebesültet követelő tömeges gázolást. Hangsúlyozta, hogy igen büszke, amiért nagyon sokan higgadtan reagáltak a „megpróbáltatásra”.

Mint mondta, régóta tudható, hogy Németország is az iszlamista terror célkeresztjében van, de természetesen egészen más, amikor megtörténik a támadás. Az áldozatoknak, sebesülteknek és hozzátartóiknak „tartozunk azzal, hogy a lehető legjobban végezzük a munkánka”. A hatóságok így is tesznek, együttműködésük nemzetközi szinten is zökkenőmentes, és remélhetőleg hamarosan kézre kerítik a gyanúsítottat – mondta a német kancellár.

A kiválóan dolgozó biztonsági szervek mellett „a demokrácia és a jogállamiság is a mi oldalunkon van”, így Németország kiállja a próbát és megőrzi „a szabad, nyitott életet és a társadalom jó együttélését” – mondta Angela Merkel

A kancellár mellett a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter is dicsérte a hatóságok munkáját. Heiko Maas azt is kiemelte, hogy most a legfontosabb a gyanúsított elfogása. A tanulságokkal a nyomozás lezárása után kell foglalkozni – hangsúlyozta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, utalva a menekültügy körüli viták kiújulására.

A Keresztényszociális Unió (CSU) csütörtökön ismét elővette azt a régi követelését, hogy a határoknál állítsanak fel tranzitzónákat, amelyekben őrizetben tartják a menedékkérőket a személyazonosság megállapítása és a biztonsági átvilágítás idejére. Hasonló követelést fogalmazott meg az Angela Merkel vezette testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető belügyi szakpolitikusa, Wolfgang Bosbach is, aki szerint senkit nem szabad beengedni Németország területére a személyazonosság tisztázása előtt.

Az SPD ismét elutasította a tranzitzónák koncepcióját, arra hivatkozva, hogy aránytalanul szigorú lépés lenne akár hónapokig őrizetben tartani menedékkérőket csak azért, mert nincsenek papírjaik.

A CDU/CSU CSU a többi között a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének szélesítését és az őrizet időtartamának meghosszabbítását is sürgeti, hivatkozva arra, hogy Anis Amri is volt kitoloncolási őrizetben, de a hatályos szabályok alapján el kellett engedni, mert nem voltak tunéziai úti okmányai. Az SPD ezt a felvetést nem utasította el, de az igazságügyi miniszterhez hasonlóan mások is kiemelték, hogy túl korai lenne a szabályozásbéli tanulságok levonása.

Anis Amri anyja egy tunéziai lapnak adott, a német sajtóban is ismertetett nyilatkozatában felszólította fiát arra, hogy adja fel magát a német hatóságoknak. „Ha a fiam állt a támadás hátterében, ki fogom tagadni” – tette hozzá az anya, Núr al-Huda.

MTI