Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: patrice6000
Hirdetés

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését Igor Matovic miniszterelnök jelentette be szerdán Pozsonyban. Hozzátette: az új esetek nagy részét a külföldről, főként Angliából és az ausztriai Tirolból hazaérkezettek között, roma telepeken diagnosztizálták.    

Szlovákiában gyorsul az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen ütemű növekedése vélhetően összefügg azzal is, hogy jelentősen megnőtt a naponta elvégzett vírustesztek száma.    

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva szerda délutánig 2042 vírustesztet végeztek az országban, ami mintegy hatszorosa a múlt heti napi átlagnak. Szerdán délutánig összesen már 19 681 vírustesztet végeztek, ezek közül 18 999 bizonyult negatívnak. A kór miatt jelenleg közel 180 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 13 gyógyultja van.    

A koronavírus terjedésével összefüggésben kedd éjféltől számos utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom lépett hatályba április 13-ig, a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállították a határellenőrzést is. Az utazási korlátozások – melyek szerint a lakosoknak nem szabad elhagyniuk saját járásukat – sok helyütt torlódásokat okoztak a járások határain, ahol rendőrök ellenőrizték az intézkedés betartását.    

A fennakadásokért Igor Matovic miniszterelnök a rendőrséget tette felelőssé. „Az ellenőrzéseknek szúrópróbaszerűeknek kellett volna lenniük. Reggel némely járőrnek ez egy kicsit kicsúszott a kezéből, ennek ellenére nem kell szidni őket” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Igor Matovic egy közösségi portálon olvasható bejegyzését, amelyeit a kormányfő később törölt. Milan Lucansky országos rendőrfőkapitány a helyzetre reagálva azt mondta: a rendőrség a kormány rendelete értelmében és a belügyminisztérium egyetértésével járt el. Igor Matovic későbbi sajtóértekezletén a kormányrendelet „szabotálásának” minősítette a történteket, illtve azt mondta: a rendeletet „valaki a saját szájíze szerint magyarázta.”