Fotó: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet
Tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én.
Hirdetés

A múlt heti incidens részleteiről a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és a hírszerzés illetékesei csütörtökön zárt ajtók mögött tájékoztatták a kongresszus tagjait. A meghallgatásról kiszivárgott információk szerint a kormányzati tisztségviselők már azt állították, hogy a léggömb megsemmisítésével azért vártak ilyen sokat, mert nem akarták a katonai feszültség fokozódását, akár katonai konfliktust kockáztatni Kínával.

A The Guardian napilap értesülései szerint magas rangú külügyminisztériumi tisztviselők továbbá arról számoltak be, hogy jelenlegi tudásuk szerint a kínai eszköz képes volt elektronikai megfigyelésre. Az is elhangzott, hogy a léggömbről amerikai U-2-es kémrepülőgépek gyűjtöttek információkat, és megállapították, hogy miután az amerikaiak felfedezték jelenlétét a légtérben, már nem továbbított adatokat.

Joe Biden ezzel szemben csütörtökön Noticias Telemundo csatornának adott nyilatkozatában kijelentette, a kínai léggömb nem jelentett súlyos biztonsági kockázatot. A napilap kiemelte, Biden az eset kapcsán igyekezett fenntartani a kommunikációt Kínával, és nem engedte, hogy a Pekinggel kialakult feszültség elszabaduljon.

„Ez (a ballon) nem jelent súlyos kockázatot. Úgy értem, nézze, ez valójában (…) a nemzetközi jog megsértése, ugyanis ez amerikai légtér, és ha egyszer a mi területünkre érkezik, azt csinálunk vele, amit akarunk”

– fogalmazott az amerikai elnök, aki ismét elmondta, hogy a katonai tisztviselők korábban aggodalmukat fejezték ki a léggömb szárazföld feletti lelövése kapcsán.

„Ez a dolog óriási volt. Mi történt volna, ha lezuhan és egy vidéki iskolába csapódik? Mi történik, ha lezuhan? Ezért azt mondtam nekik, hogy amint le tudják lőni, lőjék le. Bölcs döntést hoztak. Lelőtték a víz fölött, a legtöbb alkatrészt pedig már be is gyűjtötték, minden rendben van” – tette hozzá Biden, továbbá kiemelte, nem bánta meg, hogy nem lőtték le hamarabb a ballont.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk