Fotó: MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov
Lángol a Crocus City Hall nevű hangversenyterem, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban
Hirdetés

FRISSÍTÉS: Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a Moszkva melletti Krasznogorszkban végrehajtott, legkevesebb negyven ember halálát okozó támadás elkövetőjeként.

A Crocus City Hallban a Piknik nevű zenekar adott koncertet hatezer néző előtt, amikor – a legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság közlése szerint – 2-5 ember rájuk támadt automata lőfegyverekkel.

Szemtanúk szerint a terepszínű ruhát viselő támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A lángok miatt később beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete. A tüzet azóta sikerült eloltani, a nemzeti gárda pedig keresi az elkövetőket.

Az orosz hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást. Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket:

„Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, megkapják méltó és elkerülhetetlen büntetésüket”

– mondta Valentyina Matvijenko.

Korábban írtuk

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte: az illetékes szervek folyamatosan informálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fejleményekről.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő sajtótájékoztatón fejezte ki részvétét, és azt mondta: nincsenek olyan információik, amelyek szerint a támadás mögött Ukrajna vagy az ukránok állnának.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője erre reagálva felszólította Washingtont, hogy ha vannak információi, ossza meg őket, ha nincsenek, ne nyilatkozzon így!

Moszkvában minden nyilvános rendezvényt lefújtak a krasznogorszki rendezvényközpont elleni támadás miatt.

Szergej Szobjanyin főpolgármester hatalmas tragédiának nevezte a történteket.